Doorgaan naar artikel

Effect EU-steunpakket groente en fruit onduidelijk

De groenten- en fruitsector weet niet zeker hoeveel steun er zit in de Europese crisismaatregelen.

Het coronasteunpakket dat Europees Commissaris Janusz Wojciechowski woensdag bekendmaakte, benoemt groenten en fruit niet prominent. Het GroentenFruit Huis reageert dan ook voorzichtig op het Europese pakket. Te weinig details zijn nog bekend. Het lijkt erop dat de voedingstuinbouw niet op extra Europees geld hoeft te rekenen. Ook is de deelsector niet genoemd in een rij sectoren waarvoor de Europese Commissie marktafspraken zou toestaan tussen afzetorganisaties en vrije telers. “Het is wachten op de uitwerking. Het ministerie kijkt nu naar het pakket”, zegt directeur Richard Schouten.

Schoolfruit en GMO

Mogelijk zit er wel ruimte in de bestaande Europese subsidieprogramma’s Schoolfruit en GMO. Doordat scholen al langer dicht zijn, kan het geld uit dit Schoolfruitprogramma mogelijk besteed worden aan opkoop van product voor voedselbanken.

Ook lijken afzetorganisaties voor groenten en fruit meer middelen van hun Europese subsidiegelden GMO te mogen besteden aan crisispreventie. Interventie is één mogelijkheid van crisispreventie, maar Nederlandse afzetorganisaties noemen die standaardvergoeding nu te laag. Of die verruiming voor Nederland veel oplevert, is afhankelijk van de uitwerking en wat straks precies onder crisispreventie wordt verstaan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin