Doorgaan naar artikel

Eerste Kamer akkoord met trekkerrijbewijs

Image

Den Haag – De Eerste Kamer is dinsdag zonder te stemmen akkoord gegaan met de invoering van het trekkerrijbewijs.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft tijdens de behandeling toegezegd met de agrarische onderwijscentra in overleg te gaan over de uitvoering van de wet.

Alleen de VVD in de senaat plaatste nog kanttekeningen bij de invoering van het trekkerrijbewijs, waarbij onder andere werd aangevoerd dat er allerlei praktische bezwaren kleven aan de invoering. Senator Sybe Schaap illustreerde dat aan de hand van iemand die een akker aan het land aan het ploegen is en na afloop daarvan de openbare weg moet oversteken om naar een ander perceel te gaan. Zo iemand zou – uitsluitend voor het kruisen van de openbare weg – een trekkerrijbewijs nodig hebben. Schaap overtuigde de minister dat het nodig is in overleg te gaan met de AOC-raad omdat daar onzekerheid bestaat over de manier waarop de opleiding voor het trekkerrijbewijs moet worden vorm gegeven en wie opdraait voor de financiële gevolgen daarvan. De minister ziet in dergelijke praktische bezwaren geen belemmering de wet door te voeren.

De minister voerde ter onderbouwing van het wetsvoorstel aan dat trekker per gereden kilometer anderhalf keer zoveel dodelijke ongevallen veroorzaken als vrachtwagens. Slachtoffers zijn met name fietsers, bromfietsers en scooterrijders. In het merendeel van de ongevallen ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de trekkerbestuurder en jonge bestuurders hebben een groter aandeel in de verkeersongevallen dan oudere bestuurders.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin