Doorgaan naar artikel

Duitsland verdient veel aan Nederlands groente

Image

De handel en verwerking van groente- en fruit levert Duitsland jaarlijks miljarden op aan toegevoegde waarde.

Dat blijkt uit het rapport ‘Wirtschaftliche Bedeutung des Gartenbausektors in Deutschland’ van het Johann Heinrich von Thünen-Institut. De uitkomsten onderstrepen volgens de Duitse landbouwminister Ilse Aigner het belang van de tuinbouw voor Duitsland. Zo zorgt de groothandel in groente en fruit op zich al voor een toegevoegde waarde van 1,8 miljard euro met producten die voor 29 procent uit Duitsland zelf komen. Nederlands product is in veel gevallen de grondstof.

De agf-speciaalzaken voegen 84 miljoen euro aan waarde toe aan groenten, die deels uit Nederland komen. In de sapindustrie is de toegevoegde waarde voor Duitsland 400 miljoen euro. Ook hier komen de grondstoffen deels uit Nederland. Voor verwerkte groente is de toegevoegde waarde 600 miljoen euro.

De belangrijkste handel in groente en fruit is die via supermarkten. Daarvan bedragen de verkopen gezamenlijk 11,6 miljard euro (waarvan 6,3 miljard euro via prijsvechters). De waardetoevoeging is niet expliciet berekend in het rapport, maar als het verschil met de inkoopprijs berekend wordt, loopt de toegevoegde waarde in de miljarden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin