Doorgaan naar artikel

Duitse minister: bron Ehec onbekend

De vondst van vier besmette komkommers lijkt niet voldoende om de oorsprong en de omvang van de Ehec-infectie geheel te verklaren.

Het probleem lijkt nog steeds geconcentreerd in Noord-Duitsland en niet in andere landen waarnaartoe Spanje exporteert. Bovendien blijkt de omvang van het probleem niet te kunnen worden verklaard door de relatief geringe distributie van de besmet bevonden produkten.

Marathon
In Duitsland blijkt dat veel van de patienten die ziek zijn geworden door de Ehec-bacterie géén komkommer hebben gegeten. Een voorbeeld is de, tot dusver, enige Spaanse patient: de atlete Elena Espeso die op 22 mei deelnam aan de marathon van Hamburg en daar nog steeds in het hospitaal verblijft. Tijdens haar verblijf in Duitsland heeft zij geen komkommer (“maar wel rauwe tomaat”) in haar menu aangetroffen. Overigens heeft zij, ondanks het feit dat zij zich tijdens de race (“bij kilometer 37”) slecht begon te voelen en last kreeg van diarree, gemengd met bloed, toch een vierde plaats weten te veroveren in het eindklassement. 

Waarschuwing blijft voor alle verse groente
Gisteren heeft ook de Duitse minister van consumentenzaken Ilse Aigner toegegeven dat de echte bron van de Ehec-infectie nog niet bekend is. Zij laat de conclusie omtrent Spaanse komkommers geheel voor rekening van de lokale autoriteiten in Hamburg. Minister Aigner benadrukt dan ook dat er nog steeds een waarschuwing geldt voor het eten van verse ongekookte groenten in het algemeen, ongeacht de herkomst.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Jan van der Blom

Share this

Afbeelding
Jan van der Blom

Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin