Doorgaan naar artikel

‘Duitse’ E. coli variant gevaarlijk door sterk gif

Amerikaanse onderzoekers hebben de zwakke plek van de dodelijke E. coli O104:H4 ontdekt.

Dit type E. coli veroorzaakte in 2011 in Duitsland een groot drama waarbij 54 mensen overleden en meer dan 3.800 mensen ziek werden. De uitbraken werden herleid tot een bijzonder virulente stam die de onderzoekers nog nooit hadden gezien. Deze variant lijkt op een aantal vlakken op andere dodelijke E. coli bacteriën, maar onderzoekers wisten niet waarom de symptomen bij mensen door de O104:H4 variant ernstiger waren en over een langere periode duurde.

Onderzoekers van de Michigan State University in de Verenigde Staten hebben dit nader onderzocht. Ze kwamen erachter dat de ‘Duitse’ E. coli variant een biofilm produceert als de bacteriën samenklonteren. Een biofilm is een laag bacteriën omgeven door overgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak. De biofilm van de O104:H4 variant scheidt vervolgens een sterk gif af. Dit sterke gif was de oorzaak van de ernstige nierproblemen bij mensen die ziek waren geworden. De onderzoekers denken dat de periode van infectie tot ziek worden ook langer is bij de O104:H4 door de vorming van deze biofilm. Bij andere schadelijke E. coli bacteriën zoals de O157:H7 is er geen biofilmproductie dus mensen worden sneller ziek.

Volgens de onderzoekers kan de schade worden beperkt door de aanmaak van de biofilm te blokkeren. De Amerikaanse onderzoekers gaan dit in een vervolgstudie verder uitwerken.

Bron: Boerderij

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin