Doorgaan naar artikel

Druk op fruittak Baywa na stormschade en zwakke appelmarkt

De Duitse multinational Baywa signaleert druk bij haar fruitdivisie Global Produce door stormschade in Nieuw-Zeeland en een zwakke appelmarkt in Duitsland.

Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2023. Daar boekte Global Produce een verlies (voor belasting en aftrek van rente) van € 12,6 miljoen.

De fruitdivisie kampt op verschillende manieren met druk op de resultaten. De tropische storm Gabrielle beschadigde in februari een deel van de appeloogst in Nieuw-Zeeland. Dat leidt tot een slechtere benutting van de koelcellen en logistiek, waardoor kosten niet kunnen worden doorgerekend. Global Produce heeft in Nieuw-Zeeland veel bezittingen en zet het fruit af van honderden telers.

Zwakke appelmarkt Duitsland

Ook op de eigen Duitse markt zet Global Produce hardfruit af veel Duitse telers. Die Duitse afzetmarkt is bijzonder zwak dit voorjaar. De gemiddelde telersprijzen liggen op een laag niveau, blijkt uit Europese statistieken. Ze behoren tot de laagste van de laatste vijf jaar. Baywa zag wel de volumes aantrekken door scherpe acties van supermarktorganisaties.

In belangrijke inkoopgebieden voor avocado’s en mango’s zag Global Produce afnemende oogstvolumes en kwaliteitstekorten. De lastige handelsvooruitzichten veranderen niet in het tweede kwartaal, verwacht de keten.

De fruitomzet steeg – ondanks alle negatieve invloeden – wel naar € 257,1 miljoen (€ 222,4 miljoen in 2022). De moederorganisatie Baywa kon de totaalomzet in het eerste kwartaal handhaven op € 6,3 miljard. Het concern heeft een breed pakket aan producten, zoals bouwstoffen. De winst van € 91,8 miljoen op alle activiteiten opgeteld lag wel fors onder het peil van 2022 (€ 144,9 miljoen). De verliesgevende fruithandel speelde daarin dus een grote rol.

Activiteiten Global Produce in Nederland

Het Duitse Global Produce heeft in Waddinxveen met TFC een handelslocatie. Verder is het bedrijf in Nederland twee proefprojecten gestart met fruitteelt in combinatie met zonnepanelen. In Enspijk en Randwijk zijn installaties gebouwd van 105 kilowattpiek en 125 kWp, in combinatie met kersen- en perenteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin