Doorgaan naar artikel

Driftmiddel Squall goedgekeurd als driftreductietechniek

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft het driftmiddel Squall gecombineerd met injectietechniek goedgekeurd als een driftreductietechiek waarmee de driftreductie van spuitdoppen met een klasse kan worden opgehoogd. Voorwaarde is dat de dosering van Squall 0,5% bedraagt, dus 5 milliliter Squall per liter spuitvloeistof.

Squall verandert het opbreken van de spuitkegel. Dit heeft een positief effect op de driftreductie. Hiermee wordt een extra driftreductie van de spuitdoppen bereikt ten opzichte van de spuitdoppen zonder het gebruik van Squall. De driftreductieverhoging met behulp van Squall geldt voor spuitdoppen met tophoeken van 110/120 graden en 80/90 graden en tot de driftreductieklasse 90%.

Eenvoudig en betaalbaar

Een conventionele veldspuit met spuitdoppen is met deze goedkeuring relatief eenvoudig en betaalbaar een driftreductieklasse te upgraden. Nu is een veldspuit met de veelgebruikte Lechler ID 120-03 POM-dop goedgekeurd als 90% driftreducerend. Door de spuit te voorzien van een extra tankje voor de Squall en een injectiepomp in de spuitleiding net voor de spuitdoppen mag deze spuit gewasbeschermingsmiddelen verspuiten die 95% driftreductie vereisen.

Goedkoper dan luchtondersteuning

Een dergelijke Squall-unit kost globaal € 10.000. Dat is beduidend goedkoper dan bijvoorbeeld luchtondersteuning, Wingssprayer en MagGrow, die globaal rond de € 30.000 kosten. Bovenop de aanschaf voor de unit komen wel de kosten van het middel Squall bij een bespuiting, maar niet elk gewasbeschermingsmiddel vereist natuurlijk extra driftreductie.

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin