Doorgaan naar artikel

‘Drie vroegste plantingen kwamen in één week’

Geert-Jan Jonkman en zijn vader Jaap vormen een maatschap met de teelt van broccoli en bloemkool in Andijk. In de winter broeien ze tulpen. Afgemeten aan de oppervlakte is bloemkool het grootste gewas.

Wat betreft broccoli merkte Geert-Jan rond 7 juli op dat het gewas weer wat gelijkmatiger begint te worden. “De planten die aanvankelijk in groei achterbleven, zijn behoorlijk volgroeid geraakt. Dat is een vooruitgang, want met de eerste plantingen kwamen we door de vele regen een week eerder (eind juni/begin juli) niet verder dan 60% oogst. We hopen weer naar 90% te gaan.”

50 tot 60% klasse I

In april was het ook al slecht. “Toen viel er in korte tijd 60 millimeter neerslag. Bij broccoli bleef de productie daarom steken op 50 tot 60% klasse I. Bij bloemkool was het niet veel beter.” Door de nattigheid lukte ook de mechanische onkruidbestrijding slecht. “Vaak was je te laat, omdat het doek er niet af kon. Het wegwerken van die achterstand kostte dan weer veel werk.”

Drie plantingen tegelijk

Voor de eerste plantingen vanaf 25 maart (week 12) koos Jonkman voor het Sakata-ras Green Magic, gevolgd door Ironman. Rond 25 juni konden de eerste schermen gesneden worden, dat is een weekje later dan normaal. Daarbij liep de oogst ook in elkaar. “Op een gegeven moment zaten we in drie vroege plantingen tegelijk. Daar zat in plantdatum een week verschil tussen, maar ze kwamen allemaal in één week.”

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Ganzen en duiven

De door Jonkman aangehaalde ongelijkheid in de gewasstand is niet alleen een gevolg van neerslag, maar ook van ganzen en duiven. Het overgrote deel van de teelten ligt weliswaar onder wildnet, dat betekent dat er ook percelen onbeschermd liggen. “Voor dat doek ben je € 3.000 per hectare kwijt, en het vraagt veel extra werk, vandaar. We werken verder met schriklinten en knalapparaten en tegen de konijnen ook nog met gaashekken.”

Het zou mooi zijn als er vanuit de provincie onderhand eens wordt meegedacht om het wild in te dammen

Een bijkomend probleem is dat door de komst van teelten als pioenrozen het areaal kool is afgenomen. “Dat betekent nog meer vreterij in de kool”, vult vader Jonkman aan. “Het zou mooi zijn als er vanuit de provincie onderhand eens wordt meegedacht om het wild in te dammen.”

Doorwas steekt kop op

De kwaliteit van de latere plantingen is al beter in vergelijking met de vroegste teelten. Wel steekt nu doorwas wat meer de kop op. Het startpunt daarvoor lag bij de hitteperiode van enkele weken geleden. “Daardoor ging de groei er tijdelijk uit, dat geeft stress.” Geert-Jan: “Zo’n voorjaar als dit heb ik nog niet vaak meegemaakt, bij de collega’s zal dat niet anders zijn. En ja, dat is vervelend, maar het is te relativeren als je hoort wat er gisteren (op 6 juli) in Amsterdam gebeurde met Peter R. de Vries. Dat maakt weer duidelijk wat echt telt: gezond blijven.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap en Gert-Jan Jonkman

broccoli- en bloemkooltelers

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin