Doorgaan naar artikel

Doorbraak in mechanische oogst van sluitkool

Foto's: Asa-Lift

Foto's: Asa-Lift

Het vergde bijna 20 jaar, maar nu is het dan zover. De Asa-Lift klembandrooier is in staat om bewaarkool voor de verse markt te oogsten. Met een recht snijvlak en zonder beschadigingen. De capaciteit is afhankelijk van de logistiek áchter de oogstmachine en die kan heel divers zijn.

De nieuwste versie van de klembandrooier voor het oogsten van sluitkool voor de verse markt is Asa-Lift MK 100 gedoopt. De klembandrooier kan gedragen in de driepuntshef. In combinatie met een elevator dwars achter de trekker is het een getrokken machine. Vanwege de breedte van de klembandrooier is de minimale plantafstand bij de huidige versie bij oogst voor de verse markt 60 centimeter, maar speciaal bouw is mogelijk. Een richtprijs voor een gedragen versie met elevator is € 70.000 à € 75.000 (excl. btw). De manier van oogsten staat beschreven in Groenten&Fruit editie 3.

Methoden verwerking

Het Koelbedrijf De Kerkmeer in Oudkarspel gaat komend seizoen zo’n 30 van de 40 hectare sluitkool oogsten met de eerste in Nederland verkochte Asa-Lift MK 100. In samenwerking met dealer Hoekenga uit Slootdorp en Asa-Lift wordt nog gekeken naar de wijze van verwerking van de kool nadat deze gesneden is. Het vervolgtraject na het snijden kan namelijk op verschillende wijzen. Voor alle methoden geldt dat de verwerkingssnelheid bepalend is voor de capaciteit van de machine. Een rijsnelheid van minimaal 1 kilometer per uur is nodig in verband met de snijbaarheid van de kool.

Een van de methoden, met een koolbox in een kistenkantelaar, is te zien in onderstaand filmpje.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin