Doorgaan naar artikel

Diepvriesgroente duurder dan vers jaar na corona

Winkelprijzen groente gemeten door CBS; Foto: ANP, Mariette Carstens.

Winkelprijzen groente gemeten door CBS; Foto: ANP, Mariette Carstens.

In april lagen de prijzen voor verse groente en fruit duidelijk lager dan april 2019; diepvries is relatief duurder geworden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag 11 mei de inflatiecijfers bekend over april. Precies een jaar eerder stegen de groente- en fruitprijzen door hamstergedrag van klanten, zowel bij verse als bewerkte groente. Daar is een jaar later voor de diepvriesgroente nog niet veel veranderd. De prijsindex voor deze bewaargroente ligt gevoelig hoger dan andere jaren en is voor april zelfs een record.

Schommelend beeld

Het prijsbeeld bij diepvriesgroente is normaal stabiel, maar toonde afgelopen jaar een schommelend beeld. Een structureel hogere prijs is te verwachten bij lage voorraden, maar of dat ook de achtergrond is van de huidige hoge prijzen is niet duidelijk. Met een prijsindex van 109,12 is dieprvriesgroente relatief duurder geworden, ten opzichte van 2015, dan verse groente (index van 104,41).

Bij zowel verse groente als vers fruit zijn de prijzen in de winkels naar beneden bijgesteld. Bij verse groente was dat beeld in maart al zichtbaar. Bij vers fruit daalden prijzen in maart ook naar een normaal niveau voor het voorjaar.

Beheer
WP Admin