Doorgaan naar artikel

Delphy en ZLTO willen nieuwe Proeflocatie Tuinbouw opzetten

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Delphy en ZLTO willen in West-Brabant een nieuwe onderzoeklocatie opzetten, in eerste instantie voor onderzoek naar aardbei. Naast praktijkgericht onderzoek willen de initiatiefnemers een platform bieden voor Kennis en Innovatie. De plannen werden gepresenteerd op de afgelopen Aardbeien Demodag.

Dit voorjaar hebben Delphy en ZLTO een uitgebreide haalbaarheidsstudie uitgevoerd en consultatie gedaan onder een flinke groep relevante partijen. Daar is uitgekomen dat er behoefte is aan een nieuwe fysieke onderzoek- en testlocatie voor tuinbouw, bij voorkeur in West-Brabant.

Breed onderzoek

In eerste instantie wordt bij de ‘Proeflocatie Tuinbouw’ naar aardbeien gekeken, maar de locatie zou ook ruimte kunnen gaan bieden aan onderzoek naar zachtfruit, boomteelt en vollegrondsgroente. Ook thematische onderwerpen als bodemkwaliteit en plantweerbaarheid kunnen onderwerpen van onderzoek worden.

Impuls Demodag

“We kunnen nu een stap verder komen met tuinbouwonderzoek”, aldus Cees Oele, die het traject vanuit Delphy mee vorm geeft. “De Aardbeien Demodag, die Delpy en ZLTO al samen organiseren, kunnen we ook een flinke impuls geven als er jaarrond onderzoek op een praktijklocatie kan blijven liggen.”

Ondernemers gezocht

De exacte uitwerking van de plannen, is mede afhankelijk van de praktijklocatie waar het komt te liggen. Henny van Gurp, projectleider van ZLTO: “Dus als er ondernemers zijn die de voortgang van onderzoek in West-Brabant hoog in het vaandel hebben staan, en hier zelf ook een rol in willen vervullen, dan roepen wij ze van harte op om zich te melden.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin