Doorgaan naar artikel

‘De kas als theater: komt dat zien!’

Verloren in de kas. Of verdwaald? - Foto: Orkater premium

Verloren in de kas. Of verdwaald? - Foto: Orkater

Twee theatervoorstellingen in kassen. Dat wordt dringen. Of toch maar gewoon naar Kom in de Kas?

Cultuurliefhebbers komen zelden in kassen. Uitzonderingen daargelaten loopt er toch een vrij scherpe lijn tussen de mensen die regelmatig in een kas komen en de mensen die met enige regelmaat een theater betreden.

Maar soms wordt die lijn weggepoetst. Dan is er een theatermaker op het idee gekomen om een stuk ‘op locatie’ op te voeren. Ik bezocht zelf ooit een stuk over een historische schipbreuk in de Oostzee dat om volstrekt onduidelijke reden in de Monsterse kas van Piet Zwinkels werd opgevoerd. Het publiek moest op omgekeerde poolbakken zitten.

Heldhaftige Polen

Ook herinner ik me de aankondiging van een stuk over heldhaftige Polen die in de Tweede Wereldoorlog de Noordoostpolder voor onderewaterzetting behoedden, opgevoerd in een kas in – uiteraard – de Noordoostpolder.

En natuurlijk al sinds jaar en dag in het najaar: Kunst in de kas in Erica en Klazienaveen.

Orkater in Sexbierum

Vanaf 13 april en nog de hele maand mei pakken de theatermakers van Orkater het echter eindelijk eens groots en ongetwijfeld ook zwaar professioneel aan. In de Sexbierumse kassen van AC Hartman bv gáát het ook echt over kassen en Polen daarin en liefdesperikelen en meer: ‘Lost in the greenhouse’ heet het. Dit weekend op deze website een interview met de makers.

Gelukscabaretier bij Koppert Cress

En het houdt maar niet op: ook in het Westland binnenkort geen excuus meer voor theaterfanaten. Want zondag 15 april houdt theatermaker Marc de Hond een voorlees try out van zijn nieuwe programma ‘Voortschrijdend inzicht’ in een van de kassen van Koppert Cress. Ondertitel is Geluk in de kas. Er zit een gezonde lunch bij (we zijn immers te gast bij Rob Baan) én “na afloop ervaart u geluk op het blotevoetenpad en de tunnel van geluk!”.

Pas op: het aantal kaarten is beperkt. Maar wie achter het net vist kan altijd gewoon dit aanstaand weekend genieten van de losbarstende lente tijdens Kom in de kas.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin