Doorgaan naar artikel

‘Dappere nieuwe wereld vol technologie’

Aspergeoogstmachine - Foto: ANP

Aspergeoogstmachine - Foto: ANP

Je hoeft niet meer aan te komen met dat je ‘niet zoveel met computers hebt’, ze hebben wel veel met jou.

In 1985 haalde ik mijn eerste computer in huis. Volgens mijn vriend Paul, die aan de TU Delft studeerde, konden we dat best doen door een bezoekje aan een computerbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. In mijn Fiat 127 reden we erheen, Paul had een topdag en we kwamen terug met een loodzware Olivetti. Een beursmodelletje dat we voor weinig konden meenemen. Bij een andere stand had Paul ook nog een losse modem mee weten te krijgen, maar wat ik daar mee moest … Ik heb mijn doctoraalscriptie uiteindelijk toch nog maar gewoon ingetikt op een mechanische typemachine.

Robots snel binnen halen

Nu, een generatie later, hoef je niet meer aan te komen met de bekentenis dat je ‘niet zoveel met computers hebt’. Want computers hebben wel heel veel met jou. En met iedereen en alles om je heen. Dat werd me al te duidelijk bij het interviewen van Wageningers die me meer konden vertellen over de start-ups die de tuinbouw in de nabije toekomst helemaal overhoop gaan gooien. De robots zijn er al en als u ze niet razendsnel uw kas in haalt of uw akker of boomgaard in laat rollen, dan gaan ze die tomaten, kolen of appels wel ergens anders laten bloeien en groeien.

Niet alleen computergestuurd telen

En het werd me nog duidelijker bij een bezoek aan het op 6 oktober geopende Wageningse lab Phenomea voor naoogsttechnologie en agrofood-robotica. Volledig computergestuurd telen is één ding, ook de rest van de keten moet en kan en zal (of is al) volledig gedigitaliseerd, gedataficeerd en gerobotiseerd. Noem maar een variabele op en de wakkere Wageningers kunnen hem voor u meten, in modellen vangen, op tien andere variabelen in laten werken en alle mogelijke driedubbele dan wel nóg meervoudige dwarsverbanden keurig gekwantificeerd voor u of uw concurrent in kaart brengen.

Onbegrensde potentie

En eerder die week was ik in Nunhem bij Bayer Vegetable Seeds. Ook daar deed men de pers vol trots uit de doeken hoe dapper ze de hoogtechnologische toekomst van de groente- en fruitketen tegemoet treden en hoeveel tientallen miljoenen euro’s ze daarvoor investeren.

Nee nee, ik ga niet besluiten met “heimwee naar mijn typemachine”. Ik snap ondertussen 32 jaar later vooral de onbegrensde potentie en u, naar ik hoop, nog veel meer.

Beheer
WP Admin