‘Dan loop ik wel weg …’

11-11-2019 | |
Lamboo
Geertje Lamboo psycholoog en fruittelersvrouw
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Regels kunnen vervelend zijn, maar ze geven wel de duidelijkheid waar we behoefte aan hebben.

Onze jongste is een jongetje zoals je op een agrarisch bedrijf verwacht. Het liefst is hij buiten met zijn traptractors in de weer. Er is zelfs een trapheftruck waar hij kleine pallets mee stapelt. Hij plant stokken in de grond, wat hij zijn nieuwe perentuin noemt. Vervolgens staat hij teleurgesteld te kijken wanneer er geen blad aankomt. Later word ik zoals papa zegt hij tegen iedereen. Nu doet hij vooral alsof hij al een boer is. Onder al dat enthousiasme zit een ijzersterke wil die de opvoeding wel eens in de weg zit. Hij weet wat hij wil en ik weet wat hij mag. Dat botst soms.

“Ik ga wel bij de mama van Lars wonen”, zegt mijn zesjarige resoluut wanneer ik hem verbied cola bij het ontbijt te nemen. Het valt ook niet mee om op te groeien bij ouders die er heel andere regels op na houden dan jijzelf. Ouders die denken te weten wat goed voor je is terwijl je dat natuurlijk echt wel zelf weet ondertussen. Je bent tenslotte al zes.

Friese vlag

Waar normaal mijn jongste een boer nadoet, hebben de boeren deze week zijn manier van onderhandelen afgekeken. In de media stonden foto’s van Noord-Hollandse boeren die trots de Friese vlag hesen. De Noord-Hollandse boeren gaan zich namelijk bij Friesland aansluiten. Reden? Niet het verbod op cola bij het ontbijt, wel de stikstofregels. De Friese bestuurders gaven namelijk wel toe op het moment dat boeren luidruchtig voor de deur van het provinciehuis stonden. Zulke bestuurders willen de Noord-Hollanders ook wel. Dus nu gaat een deel van Noord-Holland Fries praten en fierljeppen.

Behoefte aan duidelijkheid

Ik weet toevallig dat de moeder van Lars ook geen cola bij het ontbijt schenkt. Dus mijn zoon zal van een koude kermis thuiskomen als hij toch een keer besluit daar aan te kloppen.

Wij hebben ook behoefte aan duidelijkheid om te weten waar we aan toe zijn

Dat is goed, want hoe vervelend regels ook zijn, kinderen hebben vooral behoefte aan ouders die duidelijk en consequent zijn. Zo is het ook voor ons grote mensen. Wij hebben ook behoefte aan duidelijkheid om te weten waar we aan toe zijn. Dat boert een stuk beter.Beheer