Doorgaan naar artikel

Curator van failliet Levarht vordert; nog veel onbetaalde facturen

Bij de afwikkeling van het faillissement van handelsbedrijf Levarht worden zaken met personeel, leveranciers (leningen) en fiscus afgehandeld. Niet-betalende klanten zijn een zware dobber.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Rombouts. Nog dit jaar worden loonvorderingen van personeel afgewikkeld. Een lening aan een teeltbedrijf wordt met een korting terugbetaald. Dat geldt ook voor een grote buitenlandse teler.

Het blijkt lastiger om de onbetaalde facturen voor de geleverde groente en fruit te innen. Over twee maanden is het 2 jaar geleden dat het toonaangevende handelsbedrijf in faillissement ging. Van de debiteurenpost van dat moment van € 34 miljoen staat nog altijd € 9,6 miljoen open. De helft daarvan komt van drie grote klanten in het Midden-Oosten. Op dat punt meldt de curator dat er na druk van advocaten wel betalingsovereenkomsten op komst zijn met twee afnemers.

Impact kredietverzekering

Levarht kocht groenten en fruit bij telers van een Nederlandse telersvereniging. De telers leverden alleen bij voldoende zekerheid over nakoming van de financiële verplichtingen, omdat deze vereniging eerder schade leed door faillissement van een afnemer. Voor het seizoen 2022 hadden de telers van de telersvereniging dat vertrouwen niet meer, omdat kredietverzekeraars hun dekking verlaagden. Oorzaak was het verslechterde resultaat bij Levarht. Het handelsbedrijf kon daardoor alleen tegen ongunstige condities inkopen, maar had een personeelstekort op inkoop, schreef de curator eerder.

Curator heeft boedel van € 14,5 miljoen

Recent bleek ook dat de facturen waar wel een kredietverzekering voor waren afgesloten, toch niet gedekt waren. Daarmee is het onzekerder geworden dat schuldeisers hun volledige claim terug krijgen. Of daar ook veel telers bij zitten, wordt niet duidelijk uit het verslag. De curator heeft nu een boedel van € 14,5 miljoen. Tot nu toe meldden 426 bedrijven zich als schuldeiser (concurrente crediteur) met een totale claim van € 33,5 miljoen. Zij zullen een deel van hun schuld mogelijk terug krijgen, afhankelijk van de bereidwilligheid van klanten in het Midden-Oosten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin