Doorgaan naar artikel

Kredietverzekering Levarht dekt onbetaalde facturen niet

Levarht facturen premium

Levarht voerde veel paprika uit naar verre oorden. Foto: Misset

Bij het innen van € 10,5 miljoen aan facturen van het failliete Levarht is de kredietverzekering geen partij.

De curator kan bij de afwikkeling van het faillissement van handelsbedrijf Levarht bijna geen aanspraak doen op de kredietverzekeraar Coface. Levarht ging begin 2022 failliet. De curator poogt sindsdien vooral onbetaalde rekeningen te innen.

Een kredietverzekeraar kan bescherming bieden tegen onbetaalde facturen. In het geval van Levahrt staat nog € 10,5 miljoen uit aan onbetaalde facturen, waarvan slechts € 260.000 gedekt is door de verzekeraar. Bij overige bedragen is die dekking er niet. Dat kan als, bijvoorbeeld de vordering te lang open staat, of hoger is dan de limiet, of het gevolg was van een dispuut. Dat zijn bepalingen waardoor de verzekering niet uitkeert.

Midden-Oosten

Levarht had op moment van faillissement veel bedragen open staan in het Midden-Oosten. De drie grootste debiteuren in het Midden-Oosten zijn goed voor meer dan de helft van dit totaal. De curator heeft advocaten ingeschakeld om deze facturen betaald te krijgen.

Op dit moment staat € 10,5 miljoen uit aan onbetaalde rekeningen voor geleverde groenten en fruit. De dertig grootste schuldenaars zijn goed voor circa 94% van de totaal uitstaande bedragen. Door betalingsregelingen is wel te verwachten dat een deel van die schuld nog wordt geïnd. Dit betekent dat schuldeisers van het handelsbedrijf zelf goede hoop koesteren op uitkering van hun vordering. De curator had gepland dit najaar daarvoor de procedure te starten. In het laatste faillissementsverslag is dat verschoven naar begin 2024.

Oud-medewerkers rol

De curator doet nog een rechtmatigheidsonderzoek van het faillissement. Daarvoor hebben de 260 voormalige medewerkers een vragenlijst ingediend. De curator kan zo het beleid van de directie beter beoordelen.

In 2021 haalde Levarht nog € 333 miljoen omzet en leed het een verlies van bijna € 7,5 miljoen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin