Doorgaan naar artikel

Curaçao mag prijsremmend beleid AGF niet uitvoeren

Curaçao is door de rechter op de vingers getikt vanwege zijn prijsremmende maatregelen op versproducten.

In augustus heeft Curaçao een bestaande inflatiemaatregel uitgebreid. Voor basisproducten als groenten en fruit zijn vaste opslagpercentages ingevoerd. Importeurs komen daardoor niet uit de kosten. Zij zien dat ook luxeproducten op de lijst staan. Zij konden op deze producten nog marge maken om de basisproducten zonder veel winst te verhandelen. Zij besloten na de uitbreiding van de inflatiemaatregel gezamenlijk deze aan te vechten bij de rechtbank.

Curaçao kent een groeiend aantal mensen onder het bestaansminimum. Daarom zijn voor een groter basispakket producten, regels opgesteld voor maximale opslag voor tussenhandel. Dat ging met veel discussie gepaard. Voorafgaand heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) negatief geadviseerd over de regeling. Zo is niet onderzocht wat de effecten zijn en hoe de beperktere regeling sinds 2012 functioneerde.

Volgens de SER zal de maatregel niet leiden tot lagere prijzen, maar zal het importeurs ontmoedigen te importeren, waardoor producten als broccoli, blauwebes, maar ook accu’s mogelijk niet meer voorradig zijn. Curaçao moet andere maatregelen nemen om de prijzen in de winkels te dempen.

Eigen productie stimuleren

In de Nederlandse politiek klinkt de roep om de tuinbouw in het Caribische deel van het koninkrijk te stimuleren. Eerdere pogingen om meer eigen productie op de eilanden te ontwikkelen, zijn onvoldoende gelukt.

In een motie stelden VVD en CDA recent voor om Wageningen University een nieuw onderzoek te laten uitvoeren voor de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius, Saba). De drie eilanden vormen met Aruba, Curaçao en Bonaire het Caribische deel van het Koninkrijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin