‘Coronavirus verstoort exportmarkt komkommer’

11-04-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Doorn
Willem Doorn komkommerteler
coronavirus heeft toegeslagen op de exportmarkten van komkommers. - Foto: ANP
coronavirus heeft toegeslagen op de exportmarkten van komkommers. - Foto: ANP

We waren lekker bezig geld te gaan verdienen, totdat het coronavirus toesloeg op de exportmarkten.

Na twee maanden in het donker gezeten te hebben met de komkommers, is er nu eindelijk licht. We hebben er lang op moeten wachten, maar het gewas knapt hier snel van op. Nu begint het weer te groeien en we produceren nu ook weer zoals we gewend zijn de afgelopen jaren.

We hebben als Nederland open grenzen hard nodig

We waren lekker bezig om geld te gaan verdienen, totdat het coronavirus toesloeg op de exportmarkten. Voorop gesteld: gezondheid gaat voor alles. Het is een moeilijke tijd voor diegenen die allerlei beslissingen moeten nemen om ons land door de crisis heen te leiden. We hebben als Nederland open grenzen hard nodig om de markten onbelemmerd hun werk te kunnen laten doen. Wanneer hier verandering in komt, merken we dat direct.

Crisis op tal van glasgroentebedrijven

Onze producten kunnen niet meer optimaal verkocht worden. Ga er maar aanstaan: in heel Europa zijn de restaurants en de bedrijfskantines dicht, de hotels draaien minimaal door. Dat heeft gevolgen voor de markt. De komkommers en aubergines hebben nu ongekende producties. Met een markt die niet meer in balans is, betekent dat dus ook crisis op tal van glasgroentebedrijven. Dit is voor de komkommertelers een hard gelag.

Simpele, doeltreffende oplossingen gevraagd

We hopen dat er goede oplossingen komen, zodanig dat we onze bedrijven voort kunnen zetten. Eén tip aan de mensen die oplossingen gaan maken. Doe het simpel en doeltreffend. Denk aan een vergoeding per vierkante meter. Ik hoop dat mijn volgende column over twee maanden over heel andere zaken kan gaan.Beheer