‘Coöperaties vaker op zoek naar vreemd kapitaal’

16-02-2015 | Laatste update op 14-09 | |
‘Coöperaties vaker op zoek naar vreemd kapitaal’

Agrarische coöperaties gaan steeds vaker op zoek naar vreemd kapitaal om hun coöperatie te financieren. Dat concludeert de Rabobank in een onderzoek.

De wereldwijde vraag naar voedsel stimuleert agrarische coöperaties om daar op in te spelen. Uit de studie van Hayley Moynihan van de Rabobank blijkt dat het zoeken naar financiering voor investeringen vrijwel bij alle agrarische coöperaties aan de orde is en steeds belangrijker wordt. Stilstaan is volgens de onderzoeker voor veel coöperaties geen optie, ze moeten mee in de concurrentiestrijd.

Alleen investeren met behulp van kapitaal dat door de leden wordt ingebracht is niet voldoende om passend om te gaan met de huidige veranderingen in de voedselketen, verwacht Moynihan. Veel coöperaties worstelen volgens het onderzoek met de wijze waarop de bedrijven kapitaal kunnen genereren zonder in strijd te handelen met hun coöperatieve business model.

De Rabobank ziet het steeds vaker dat coöperaties in zee gaan met derde investeerders als pensioenfondsen, hegdefondsen of particuliere beleggers. Het vinden van geschikte investeerders is volgens de Rabobank voor een coöperatie lastiger dan voor een particulier bedrijf, omdat veel investeerders ook invloed willen hebben op de bedrijfsvoering en dat is bij een coöperatieve onderneming vaak niet.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever


Beheer