Coöperatie DOOR vraagt GMO-subsidie aan

01-11-2018 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Coöperatie DOOR uit Maasdijk wil als GMO-erkende afzetorganisatie GMO-subsidie aanvragen.

Het bestuur van DOOR ziet in dat GMO de meerjarige strategie kan ondersteunen, zo verklaart directeur Jan Opschoor de stap. “We hebben dit in stilte goed onderzocht, maar het klopt dat we een aanvraag voor een GMO-erkenning hebben ingediend en een operationeel programma.” Het doel is om in 2019 weer GMO-ondersteuning te krijgen voor investeringen die op stapel staan.

Investeringen op stapel

De nieuwe Nationale Strategie voor GMO, de Nederlandse leidraad van EU-regels, past goed bij de strategie waarbij nieuwe producten en verpakkingen worden ontwikkeld. DOOR verwacht dat ook verduurzamingsinvesteringen dichterbij komen met de regeling. Opschoor: “Het is belangrijk dat we een eigen strategie hebben en dat we vervolgens hebben gekeken of GMO daarbij past. Het is dus niet andersom dat je vanuit GMO kijkt waar je in gaat investeren.”

Vijf verenigingen

DOOR behaalde in 2016 een omzet van € 396 miljoen. Hoe groot de aanvraag van DOOR precies is, maakt de organisatie niet bekend. Wel is duidelijk dat 5 Nederlandse telersverenigingen voor € 21 miljoen GMO hebben aangevraagd voor 2019.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer