Doorgaan naar artikel

Conference-peer mechanisch te dunnen

Mechanisch dunnen kan de vruchtmaat van (biologisch) geteelde Conference-peren verbeteren en té volle bomen voorkomen.

Dit kost een kwart van de productie, maar geeft een betere vruchtkwaliteit. Het beste tijdstip is het groene knopstadium. Dat blijkt uit een tweejarig onderzoek van het Louis Bolk Instituut en PPO Randwijk.



Het dunnen van de biologisch geteelde Conference werd gedaan met een Darwin dunmachine, waarbij roterende snoeren een deel van de knoppen/bloei van de bomen slaan. In de biologische teelt is dat het enige alternatief voor kalkzwavel tijdens de bloei. In de gangbare teelt zijn er andere middelen voorhanden. Een alternatief voor de inzet van middelen blijkt mechanisch dunnen te zijn, vroeg in het groene knopstadium. Dunnen in het ballonstadium leidt bij groene bloei tot beschadiging van blad en het kaalplukken van gesteltakken. Het effect van dunnen met deze machine is een betere vruchtmaat en een minder volle dracht, maar ook 25 procent minder productie per boom.



Het beste en meest gelijkmatige effect wordt verkregen door met een relatief hoge snelheid (8 kilometer per uur indien haalbaar) zo dicht mogelijk langs de bomen te rijden, met een niet al te hoog toerental van de dunmachine (bijvoorbeeld 240 toeren per minuut).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin