Doorgaan naar artikel

‘Compensatie telers kan niet lager zijn dan na Ehec’

Image

Het is moeilijk verkoopbaar als telers van groente en fruit een lagere compensatie ontvangen dan tijdens de Ehec-crisis.

De schade door de boycot van Rusland is groter dan de schade door de Ehec-crisis. Meerdere politieke partijen, waaronder CDA, SGP en SP willen een consistentie in het compensatiestelsel en vinden het huidige noodfonds van 125 miljoen euro te laag. Nederland moet bovendien maatregelen nemen voor het geval de boycot langer aanhoudt, stellen zij.

Dat bleek tijdens de eerste termijn van het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de handelsboycot door Rusland. Volgens SP-kamerlid Henk van Gerven is het moeilijk uit te leggen dat het budget van 125 miljoen euro minder de helft is van het noodfondsbedrag van de Ehec-crisis van 270 miljoen euro. Volgens Van Gerven zijn ook de interventiebedragen lager dan in 2011, maar de SP lijkt daarbij de verkeerde interventiebedragen te vergelijken.

Dijksma zei in een reactie niet zo somber te zijn over de hoogte van de compensatie. De sector moet het niet als compensatie zien van de schade, maar een steun bij marktherstel. Toch zijn de interventievergoedingen vergelijkbaar met de Ehec-crisis, zei ze. Volgens Dijksma is het huidige steunpakket van €125 miljoen nog maar het begin. Zij verwacht dat er in de loop van de komende maanden meer geld nodig zal zijn. Dat geld is ook beschikbaar op de Europese begroting.

Crisiskartel

Het CDA wil dat Dijksma op Europees niveau pleit voor het toestaan van een crisiskartel. Daarmee kunnen afspraken gemaakt worden over de telersverenigingen heen om vrijwillig met elkaar minder te produceren. CDA-kamerlid Jaco Geurts: “Met name voor paprika-, tomaten- en komkommertelers is haast geboden. Zij zullen snel hun planten moeten bestellen.”

Ook hier lijkt steun voor in de eerste termijn van het algemeen overleg. Ook het CDA denkt dat het noodfonds van 125 miljoen euro te beperkt is. Kamerlid Geurts uitte tijdens zijn inbreng verwondering over de trage werkwijze van Nederland. Het duurt te lang voordat de compensatie bekend is voor niet oogsten of groen oogsten, stelt hij.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin