Doorgaan naar artikel

Coforta wint zaak tegen tomatentelers

Image

De Hoge Raad verwerpt een cassatieberoep van vier tomatentelers tegen Coforta, zo blijkt uit een gepubliceerde uitspraak.

De Hoge Raad stelt daarmee de afzetorganisatie in het gelijk in een zaak om een prijsgarantiesysteem bij de Coöperatieve groente- en fruitveiling Holland Zeeland (CHZ) in Barendrecht, één van de oude veilingen die later opgingen in The Greenery (nu Coforta). De zaak draait om een verschil van inzicht in een prijsgarantiesysteem voor de jaren 1991 tot en met 1993.

De tomatentelers claimen recht te hebben op nabetaling omdat het systeem zou uitgaan van prijsvergelijking per individueel aangeleverde sortering met een aangewezen vergelijkingsveiling. De toenmalige organisatie The Greenery betwistte deze uitleg van de regels voor prijsgarantie.

Eerder verwierp de rechtbank in Rotterdam al de lezing van telers dat ze recht hadden op een prijs die op een vergelijkbare veiling zijn gehaald. Wel moest de afzetorganisatie in 1998 een nieuwe berekening maken op basis van meerdere jaren. In hoger beroep werden verklaringen van de telers niet zwaar genoeg meegewogen, stellen de telers bij de Hoge Raad.

De telers zouden zich in de eerste twee jaar van de prijsgarantieregeling hebben neergelegd bij de uitleg van de afzetorganisatie en pas bij een afrekening begin 1994 zich tegen de berekening hebben gekeerd, stelde het gerechtshof. De Hoge Raad houdt vast aan die uitspraak in hoger beroep.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin