Doorgaan naar artikel

CNC investeert miljoenen in compostfabriek

Champignonbedrijf CNC investeert € 22 miljoen in een nieuwe compostfabriek in Milsbeek (Limburg).

Door de productie van compost te concentreren, denkt het bedrijf jaarlijks miljoenen euro’s aan kosten te kunnen besparen maar ook betere compost te kunnen maken. De investering volgt op een jaar waarin CNC wat minder omzet maar fors meer winst boekte.

Besparing transportkosten

De nieuwe fabriek wordt in het najaar opgeleverd en zal 12 personen werk bieden. De fabriek is zelfvoorzienend en zal de onderneming circa € 3 miljoen per jaar aan transportkosten besparen. Daarmee wordt ook de omgeving en het milieu ontlast, aldus CNC. Voor de bouw van de fabriek heeft CNC leningen afgesloten met Rabobank en ABN Amro.

Nieuwe strategie

De investering volgt op een grote strategiewijziging van CNC, dat eigendom is van circa 123 champignontelers. Het bedrijf besloot één van de bedrijven onder de groep, Lutèce, te verkopen. Lutèce maakt houdbare champignons en is nu onderdeel van het Vlaamse Greenyard Foods. CNC concentreert zich met vijf bedrijven nu exclusief op substraten en diensten voor paddenstoelentelers.

De solvabiliteit kwam weer ruim boven de gewenste 30% uit.

Winst verdrievoudigd

Als Lutèce uit de cijfers gehaald wordt, zag CNC de omzet dalen van € 90,6 miljoen naar € 88,9 miljoen. De nettowinst verdrievoudigde ruimschoots tot € 2,5 miljoen. De netto-financieringsschuld daalde door de verkoop van Lutèce met € 19 miljoen tot € 40,8 miljoen. De solvabiliteit kwam door door de verkoop weer ruim boven de gewenste 30% uit.

Goede compost

In het directieverslag schrijven CEO Tom van Wijk en financieel directeur Simon Hoenderop dat, wat betreft de kwaliteit van de compost en dekaarde, 2016 één van de beste jaren uit de geschiedenis van CNC was. De hoge kwaliteit zou zich ook uiten in de teeltopbrengsten van klanten. De kwaliteit werd onder meer verbeterd door het gebruik van 100% paardenmest in de receptuur.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin