Doorgaan naar artikel

CJIB grijpt in bij terugvordering coronasteun

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Zo’n 2.000 ondernemers hebben een teveel aan coronasteun niet terugbetaald. Hen hangt nu ingrijpen van het CJIB boven het hoofd.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is vooral bekend van verkeersboetes. Maar ook ondernemers die niet hebben gereageerd na zes keer verzocht te zijn om coronasteun terug te betalen, kunnen op een vordering vanuit Leeuwarden rekenen.

Het gaat om ondernemers die op basis van hun werkelijke omzetverlies een deel, of het gehele voorschot Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aan de overheid moeten terugbetalen. De ondernemers waarvan RVO de vorderingen overdraagt, reageerden niet op minimaal twee directe e-mails, twee brieven en twee pogingen tot telefonisch contact.

Eerst CJIB dan deurwaarder

Het CJIB hanteert een termijn van twee weken waarin de ondernemer kan betalen of alsnog een betalingsregeling via het CJIB, met RVO kan afspreken. Als de ondernemer ook in deze periode nog steeds niets van zich laat horen, dan wordt de vordering overgedragen aan de deurwaarder.

55.000 bedrijven kregen te veel

Zo’n 420.000 ondernemers hebben een voorschot TVL ontvangen. Na de definitieve vaststellingen bleken ongeveer 55.000 ondernemers (een deel van) dit voorschot terug te moeten betalen. De meeste ondernemers betalen dit te veel ontvangen voorschot in een keer terug of spreken een betalingsregeling af.

De groep van circa 2.000 ondernemers die nog niets hebben laten horen zijn hoofdzakelijk mkb-bedrijven, met een hoofdrol voor de horeca. In totaal hebben ze een bedrag van ruim € 25 miljoen openstaan.

Beheer
WP Admin