Doorgaan naar artikel

‘China’s kopieergedrag compliment aan ons vakmanschap’

Nederland is voor China een project, meent Michel La Crois van het Limburgse Maurice Kassenbouw. Het bedrijf is al 15 jaar actief in China. Met lokale zakenpartner Agri Garden bouwt en ontwerpt het eenvoudige kassen tot prestigieuze demoprojecten.

China zet serieus in op tuinbouw. De productie van groente moet moderner. Termen als voedselzekerheid en -hygiëne staan met kapitaal in hun programma’s. Het land heeft veel geld over voor deze sprong voorwaarts. En dan staat het vizier al snel op Nederland. Nederland is in tuinbouwtechniek nog steeds een wereldtopper.

Vakmanschap bottleneck voor China

Nederlandse kassenbouwers en leveranciers van technische apparatuur en installaties doen dus goede zaken. Vakmanschap is de bottleneck. Kas, plant en techniek kunnen perfect zijn; je hebt nog niet meteen de teelt in de vingers. Vroeger zat een Nederlandse teler op zo’n project, maar dit is steeds minder aanlokkelijk. Kassenbouwer Kubo zette via FoodVentures met lokale investeerders een project bij Shanghai op. Vanuit Nederland én enkele expats ter plaatse wordt de kas van 20 hectare aangestuurd. Mogelijk krijgt dit project een vervolg bij andere grote steden.

Kopiëren en bedrijven kopen

De Chinese aandacht heeft een keerzijde: kopiëren. Niet alleen in constructie, techniek en materiaal, maar vooral ook in kennis. Wageningen UR leidt volop Chinese studenten op. De universiteit heeft nauwe samenwerkingsverbanden met de evenknie in Beijing. Ook zijn er Chinese bedrijven die in Nederland bedrijven kopen, met als doel kennis te verwerven.

Nederland moet blijven ontwikkelen, innoveren en produceren om zijn positie in de toekomst vast te houden

Is dit alles erg? Nee, niet direct. Het is in eerste plaats een compliment aan het Nederlandse vakmanschap, in techniek en management. La Crois waarschuwt wel voor naïviteit. Hij heeft daar een punt. Nederland moet blijven ontwikkelen, innoveren en produceren om die positie in de toekomst vast te houden. Daarvoor is een massieve sector in Nederland zelf onontbeerlijk.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin