Doorgaan naar artikel

China kan open voor witlof, paprika en appels uit België

Belgische afzetorganisaties willen witlof, paprika en appel uitvoeren naar China. Voor witlof is de overeenkomst al getekend.

Dit is het gevolg van een overeenkomst die de Chinese en Belgische autoriteiten een tijd geleden afsloten en die vorige week tijdens de handelsmissie van België in China werd bevestigd. “Dat is goed nieuws voor de witloftelers, alhoewel het zeker niet betekent dat er op korte termijn grote volumes witlof naar China zullen gaan”, zegt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) op vilt.be.

Strenge eisen

Vanoirbeek geeft aan dat de exportvereisten naar China streng zijn. Zo moeten exporteurs op China geaccrediteerd zijn en aan een bepaald lastenboek voldoen waarbij de productie tijdens alle stappen nauwlettend gevolgd wordt. “Dat is vergelijkbaar met de systematiek die gebruikt wordt voor de perentelers.”

Zeven China-exporteurs voor witlof

Zo’n zeven witlofbedrijven zijn op dit ogenblik aangemeld als producent van witlof dat in aanmerking komt voor de export naar China. Vanoirbeek: “Maar ook exporteurs moeten ermee aan de slag willen gaan, net zoals importeurs in China. Daarnaast moet ook in China nog een afzetmarkt ontwikkeld worden.”

Paprika en appels

Na de overeenstemming met China over witlof, werkt VBT aan een overeenkomst voor paprika. Dat gaat dan om Belgische telers die op een China-lijst komen te staan. Belgische veilingen hebben veel Nederlandse telers, maar daar geldt de regeling niet voor. Nadat de exportverplichtingen voor paprika ingericht zijn, is het de beurt aan appels. Ook hier is het marktpotentieel groot, denkt Vanoirbeek. Dit jaar nog hoopt Vanoirbeek de appelexport op te starten naar China. 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin