Voor een groentegarnituur naast de biefstuk of een vega(n) burger draaien de meeste koks hun handen niet om. Maar hoe maak je een volledig plantbased menu dat smaakvol en aantrekkelijk is én de juiste voedingswaarden heeft? Dat leren chefs in spe bij de mbo-koksopleiding Plant Based Chef, die dit schooljaar haar tweede editie beleeft.
De presentatie van haar gerecht ging niet top en de techniek liet het even afweten (kapotte blender), maar verder is student Alice (20) tevreden. Ze heeft net haar examen ‘vegan’ afgerond in de praktijkruimte van ROC van Amsterdam, hartje Jordaan. De opdracht: maak een plantaardig gerecht met drie hoofdingrediënten uit de ‘blackbox’ en minimaal twee technieken. Het werd gestoofde oesterzwam met gefrituurde aubergine, gemarineerde tempeh en een tomatensaus. Het examen is de laatste hobbel in de driejarige opleiding Plant Based Chef: de eerste (en vooralsnog enige) mbo-koksopleiding in Nederland met als hoofdvak plantaardig koken.