Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Chef-koks van morgen leren plantbased koken

Hoe maak je een smaakvol en aantrekkelijk plantbased menu met de juiste voedingswaarden? Dat leren chefs in spe bij de opleiding Plant Based Chef.
Gerard Koopmanschap: "De chefs leren hier ook zelf tofu en tempeh te maken, niet alleen van sojabonen, maar ook van lupinebonen en andere bonen die op Hollandse akkers groeien." Foto: Cor Salverius

Gerard Koopmanschap: “De chefs leren hier ook zelf tofu en tempeh te maken, niet alleen van sojabonen, maar ook van lupinebonen en andere bonen die op Hollandse akkers groeien.” Foto: Cor Salverius

Voor een groentegarnituur naast de biefstuk of een vega(n) burger draaien de meeste koks hun handen niet om. Maar hoe maak je een volledig plantbased menu dat smaakvol en aantrekkelijk is én de juiste voedingswaarden heeft? Dat leren chefs in spe bij de mbo-koksopleiding Plant Based Chef, die dit schooljaar haar tweede editie beleeft.

De presentatie van haar gerecht ging niet top en de techniek liet het even afweten (kapotte blender), maar verder is student Alice (20) tevreden. Ze heeft net haar examen ‘vegan’ afgerond in de praktijkruimte van ROC van Amsterdam, hartje Jordaan. De opdracht: maak een plantaardig gerecht met drie hoofdingrediënten uit de ‘blackbox’ en minimaal twee technieken. Het werd gestoofde oesterzwam met gefrituurde aubergine, gemarineerde tempeh en een tomatensaus. Het examen is de laatste hobbel in de driejarige opleiding Plant Based Chef: de eerste (en vooralsnog enige) mbo-koksopleiding in Nederland met als hoofdvak plantaardig koken.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers