Doorgaan naar artikel

Canadese telers: houdt heffing op Hollandse paprika

Image

De Canadian International Trade Tribunal gaat onderzoeken wat de risico’s zijn voor de Canadese glastuinbouw als een tijdelijke importheffing op Nederlandse paprika later dit jaar verloopt.

De strafheffing van 193 procent op de invoerwaarde werd in 2010 voor vijf jaar ingesteld nadat de dienst over het jaar 2009 dumping van Nederlandse paprika in Canada had vastgesteld. De Nederlandse handelskoepel Frugi Venta heeft die heffing destijds met een advocaat proberen te voorkomen. Volgens een woordvoerder is nu bekend geworden dat de heffing niet automatisch verloopt, omdat de Canadese telers tegen het schrappen van de heffing zijn. Daardoor wordt dit nieuwe onderzoek door de Canadian International Trade Tribunal gedaan. Nederlandse partijen moeten de komende weken beslissen of zij de juridische procedure gaan voeren, omdat er opnieuw veel advocaatskosten aan vast zitten en de kans op succes niet duidelijk is.

Nederland had volgens het Canadese handelstribunaal in 2008 en 2009 paprika’s gedumpt op de Canadese markt. Hoewel daarbij geen schade is berokkend volgens het Canadese rechtscollege, oordeelde het college wel dat er gedumpt was. Het college wilde dumping voorkomen en achtte de kans groot dat de Canadese sector bij een volgende keer wel schade ondervindt.

De Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) spande de zaak tegen Nederland aan. Paprika’s zijn volgens de telersorganisatie onder een veel lagere prijs in Canada afgezet dan in Nederland. Daardoor won Nederlands product het van Canadees product, waardoor lokale telers 48 miljoen euro aan inkomsten misliepen. Ontario geldt als de belangrijkste paprika-producerende regio van Canada.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin