Doorgaan naar artikel

BVOR: eisen Keurcompost niet soepeler

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

BVOR zegt in een reactie op BO Akkerbouw dat de eisen voor Keurcompost niet zijn versoepeld.

Met ingang van 1 januari 2021 geldt de nieuwe Beoordelingsrichtlijn Keurcompost (BRL). De nieuwe eisen voor bodemvreemde verontreinigingen in Keurcompost klasse A zijn maximaal 0,10%, inclusief glas tussen 2 en 20 millimeter per kilo droge stof, en verder maximaal 2% steen groter dan 5 millimeter.

Eisen VVAK

De oude eisen waren gelijk aan die voor het VVAK-certificaat (Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw). Die eisen zijn maximaal 0,05% glas, maximaal 0,05% overige verontreinigingen en verder maximaal 0,10% steen tussen 5 en 20 millimeter.

Bodemvreemde verontreinigingen

In de nieuwe BRL is volgens BVOR-directeur Arjen Brinkmann (Branche Vereniging Organische Reststoffen) de omschrijving van bodemvreemde verontreinigingen geharmoniseerd met die in andere landen. Dat betekent dat niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen glas en overige verontreinigingen. De gezamenlijke norm blijft 0,10%. In Duitsland, Vlaanderen en in de Europese meststoffenverordening geldt een norm van maximaal 0,50 gewichtsprocent.

BVOR en Vereniging Afvalbedrijven willen zo snel mogelijk met VVAK in overleg om tot een praktisch werkbare oplossing te komen voor de compostmarkt waarbij de hoogste kwaliteit Keurcompost onveranderd gegarandeerd blijft.

Beheer
WP Admin