Doorgaan naar artikel

‘Buikpijn als het witlof niet goed zou zijn’

“We willen kwaliteit leveren, die ook als zodanig wordt gewaardeerd”, zegt Robert Raijmakers.

“Dat is precies waarom we voor BelOrta hebben gekozen. We zitten er echt op onze plek. Ons bedrijf hoeft zeker niet groter te worden dan het nu is. Ik wil er wel alles aan doen om zo veel mogelijk meerwaarde uit ons product te halen. Natuurlijk is het hartstikke vervelend dat de prijs nu niet is wat die zou moeten zijn. Maar ik zou er echt buikpijn van krijgen als we product zouden leveren dat niet goed is.”

Wortels uit de Noordoostpolder

Raijmakers’ wortels komen uit de Noordoostpolder van akkerbouwers die al lange tijd voor hem telen. “De mechanisatie is op orde en ze kunnen beregenen. Dat vind ik belangrijk.” Tegenwoordig koopt hij ook via commissionairs, om zeker te zijn van voldoende wortels. “Dat doen we nu zo’n 5 jaar en dat gaat goed.”

Zulke vaste relaties maken regelmatig contact mogelijk. “Het is aan de worteltelers om te beslissen wat het beste is voor de teelt, maar ik rijd jaarlijks wel een keer of 3 naar ze toe, om de groei te zien, en voor overleg. En als er iets loos is, dan hoor ik dat ook en rijd er desnoods nog een keer heen.”

Maximale pitlengte

Afgelopen zomer (2021) verliep de wortelteelt probleemloos. “Technisch gezien prima, maar daar zien we nu wel de gevolgen van. We zouden met zijn allen misschien wat minder moeten doen, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Er zijn ooit afspraken gemaakt over de pitlengte, maar die zijn weer verwaterd. Wat dat betreft is het voor Flandria duidelijk: de maximale pitlengte is een hard gegeven, daar valt niet aan te tornen.”

Je stapt eigenlijk nooit elk jaar op hetzelfde tijdstip over van oude naar nieuwe wortels. Daarom begin ik liever niet direct met Topscore

Rassenkeuze

Raijmakers start het seizoen met een wagen van het ras Beguine. Pas daarna is het ras Topscore aan de beurt. “Je stapt eigenlijk nooit elk jaar op hetzelfde tijdstip over van oude naar nieuwe wortels. Daarom begin ik liever niet direct met Topscore. Ik vind het te vroeg als we die bijvoorbeeld al in de eerste week van november zouden moeten oogsten. Ik kan begrijpen dat grotere bedrijven direct kiezen voor Topscore, want dat is het meest praktisch. Wij kunnen ervoor kiezen dat niet te doen, zo kunnen we makkelijker Q-lof blijven snijden.” De overstap naar Topscore volgt in januari, met de oogst tot april. Daarna volgt het ras Flexine tot half juli. Daarna gaat het bedrijf 4 weken dicht. “Dat doen we altijd, de rest van het jaar werken we 6 dagen per week.” Na de vakantie volgt het ras Vintor.

Fijnere wortels

Raijmakers kiest bewust voor iets fijnere wortels. “Het begint ermee dat we in de teelt een wat hoger plantgetal aanhouden. We sorteren de wortels zelf, op 3,25 tot 4 centimeter en vanaf 4 centimeter. We willen zo veel mogelijk alles zelf in de hand houden; de wortelkoeling doen we ook zelf. De Beguine en de eerste Topscore die we opzetten zitten nog net boven 0 graden, vanaf januari zitten we al onder 0.”

Werkplanning

De trekduur voor de fijnere wortels is 20 dagen en voor de grovere sortering 21 dagen. De maandag, woensdag en vrijdag zijn voor de oogst, het opzetten van de wortels gaat op dinsdag, donderdag en zaterdag. “Dan zetten we bijvoorbeeld op dinsdag de bakken met dikkere wortels in de trekcel. De kachel gaat dan op woensdag aan en op donderdag zetten we de cel verder vol met fijne wortels. Die spreiding werkt goed en is ook prettig voor ons personeel. We werken met acht personen tijdens het inpakken het opzetten van de wortels gaat met twee personen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin