Btw-verhoging gas raakt cashflow tuinder

22-09-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

LTO pleit voor een soepeler overgang bij de afschaffing van de landbouwregeling voor de btw en het lage 6%-tarief voor gas in kassen.

Het btw-tarief wordt verhoogd naar het algemene tarief van 21%. Het gaat daarbij onder meer om loonwerk, diensten van fokinstellingen, zoals inseminaties, en diensten van boekhoud- en belastingadviesbureaus. Maar ook gas en olie voor tuinders vallen niet meer onder het 6%-tarief. Volgens LTO Noord Glaskracht blijft het effect beperkt. “Het klopt, btw op aardgas gaat naar 21%. Tegelijkertijd is de btw aftrekbaar voor ondernemers. Dus een éénmalige verandering van de cashflow.”

Uitstel afschaffen landbouwregeling

LTO Nederland wil uitstel voor het afschaffen van de landbouwregeling voor de omzetbelasting (btw). Die btw-landbouwregeling wordt per 1 januari 2018 afgeschaft, zo staat in het Belastingplan 2018 dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

LTO wil uitstel met ‘minstens een jaar’, gezien de late behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste en Tweede Kamer. “Ondernemers hebben onvoldoende voorbereidingstijd”, stelt LTO vast. LTO-voorzitter Marc Calon wijst op de € 22 miljoen die door de maatregel naar de schatkist gaat: “Geef dat geld dan in ieder geval de bestemming ‘innovatie en onderzoek’.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer