Doorgaan naar artikel

‘Btw nul, oh nee, toch niet’

Ik ben altijd al een voorstander geweest van het verlagen van de btw op groenten en fruit naar 0%.

Nu zei het nieuwe kabinet eindelijk het voornemen te hebben dat door te gaan voeren, blijkt de belastingdienst dat niet te kunnen verwerken. De reden? Hun totaal verouderde ICT-systemen. Ik vind dat toch een vreemd verhaal en eigenlijk slaat het toch helemaal nergens op? In 2019 werd een verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% binnen de kortste keren doorgevoerd en nu kunnen de systemen het ineens niet meer aan? Als wij als ondernemer onze btw-aanslag één dag te laat inleveren, dan krijgen we een aanmaning aan onze broek en komt er ook nog eens een boete overheen. De btw over groenten en fruit levert op jaarbasis € 500 miljoen op. Zouden ze die inkomsten niet gewoon graag willen behouden?

Ik las laatst dat de agrarische sector goed is voor € 100 miljard aan omzet. Daar zit de sierteeltsector dan wel ook bij en die nemen van dat bedrag flink wat voor hun rekening. Maar toch, ook dat is tuinbouw en we hebben het over een gigantisch bedrag. Daar mogen ze best zuinig op zijn en los van de btw brengt de agrarische sector al heel wat geld in het laatje.

Twee ministers bij LNV

De btw valt trouwens onder het ministerie van Economische Zaken. In 2010 werden de ministeries van Economische Zaken en LNV samengevoegd tot Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Met de start van het nieuwe kabinet hebben we te maken met Economische Zaken en onder LNV vallen nu twee ministers, waaronder eentje voor Natuur en Stikstof. Ik vraag me af hoe dat gaat werken en wie nu waar verantwoordelijk voor is. In ieder geval zullen stikstof (en fosfaat) een groot knelpunt zijn voor héél de economie, dus niet alleen de agrarische sector.

Voor ons bedrijf hebben we al een oplossing, wij gebruiken alleen nog rundveedrijfmest (RDM) en geen kunstmest meer: dat is verschrikkelijk duur en moeilijk verkrijgbaar. RDM gebruikten we al na het stoppen met steken. De nutriënten komen dan tijdens het groeiseizoen in drie, vier maanden mooi vrij en uit onderzoek van de WUR op ons bedrijf is al eens gebleken dat onze grond door deze aanpak prima in orde is. En als je het na het steken gebruikt, heeft het ook totaal geen invloed op de smaak. Immers, we hebben drie keer de lekkerste asperges van Brabant gehad! Voor ons is het knelpunt van stikstof zo opgelost, nu nog voor de rest van Nederland. Ik wens de drie nieuwe ministers veel wijsheid toe.

Bekijk meer

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin