Doorgaan naar artikel

Brug over kloof tussen gelijk hebben en gelijk krijgen

We hebben een prachtig verhaal te vertellen. We dragen als geen andere sector bij aan preventieve gezondheidszorg en we zijn als geen andere sector in staat om dat duurzaam en efficiënt te doen. Kortom: Controlled Environment Agriculture kan gezien worden als de Formule 1 van het voedseldomein. Toch?

Dit is de opmaat voor een nieuwe serie columns. Columns waarin we buitenstaanders hun licht laten schijnen op het bovenstaande. Buitenstaanders die ons verhaal gaan vertellen, maar in die verhalen wel hun eigen nuances aanbrengen. Hun eigen kritische noten kraken.

Storytelling en marketing

Maar waarom is dat dan zo belangrijk? Is het niet genoeg om ons eigen verhaal te vertellen? Daar wordt toch steeds meer aandacht aan besteed? Absoluut. Maar storytelling en marketing zijn niet bepaald onze sterkste punten.

Wanneer je de sector zou beschouwen als bedrijf en je bent je bewust van je zwaktes, dan huur je ook anderen in die daar veel beter in zijn. Zelf richt je je liever op dat waar je kracht ligt. Dat heeft je namelijk gemaakt tot de ondernemer die je bent. Waarom zou de tuinbouw als sector niet hetzelfde doen? Doen waar je goed in bent en anderen, mensen en organisaties met veel meer invloed en een veel groter bereik, ons verhaal laten vertellen?

National Geographic zette tuinbouw op de kaart

Het EatThis-verhaal begon in 2015 toen we Aart Aarsbergen tegenkwamen, toen hoofdredacteur van National Geographic in Nederland. We hebben hem een paar dagen ondergedompeld in de tuinbouw en sindsdien koopt hij elke week honingtomaten. Daarna verscheen het artikel This tiny country feeds the world van Frank Viviano waarin Nederland tuinbouwland in een klap positief op de kaart werd gezet.

De volgende stap was Countryside, the Future van Rem Koolhaas in het Guggenheim in New York. Tuinbouw werd daar gepresenteerd als een sector die de grote vraagstukken waar we voor staan mee kan helpen oplossen. Dat werd versterkt door corona. New York werd al snel het epicentrum van de pandemie.

Toch ging de productie van tomaten door op Fifth Avenue, terwijl aan de overkant in Central Park een noodhospitaal werd ingericht. Voedselproductie en bescherming, twee van de drie kernwaarden van ons bestaan (de derde is voortplanting), vonden in de eerste helft van 2020 plaats in het centrum van het epicentrum van de wereld.

Pull in plaats van push werkt

Deze twee voorbeelden leverden het bewijs dat pull in plaats van push echt werkt, wanneer je je verhaal naar buiten wilt brengen. En dat doen we als EatThis nu met grote regelmaat. Op deze plek vind je de komende maanden bijdragen van gastcolumnisten als Frank Viviano, Kadir van Lohuizen en Dolf Jansen. Vandaar dat ik graag afsluit met deze woorden: “Beste lezer, eat this!”

Bekijk meer

Share this

Ed Smit van EatThis
Ed Smit

Oprichter en key connector van EatThis

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin