Doorgaan naar artikel

Voedsel en klimaatverandering, make it personal!

Afgelopen week vond er weer een EatThis in Residency plaats: een intensief, driedaags bezoek aan de tuinbouw met gasten van ‘buiten’ de sector. Deze keer waren dat internationale gasten: professoren van Cornell University Danielle Eiseman en Mike Hoffmann.

Zij zijn ook co-auteurs van het boek ‘Our Changing Menu, Climate Change and the Foods We Love and Need’. Daarin vormt een typisch driegangenmenu het uitgangspunt om de relatie tussen voedsel en klimaatverandering verder te onderzoeken en meteen ook persoonlijk te maken, want iedereen moet natuurlijk eten, iedere dag weer.

Danielle en Mike verkenden de voedingstuinbouw vooral vanuit hun eigen interesse om meer te weten te komen over de wijze waarop de tuinbouwketen nu functioneert en om te zien. Ook wilden ze bijgepraat worden over tuinbouwtechnologie en de laatste innovaties in kasproductie. Dat leverde interessante ontmoetingen op, maar meer nog (en belangrijker!) een dialoog over stortytelling in de tuinbouw.

Tuinbouw deel van oplossing klimaatverandering

Als academici waren ze oprecht onder de indruk van wat er hier op tuinbouwgebied gebeurt. Wel waren ze verbaasd over het feit dat het verhaal dat verteld wordt voornamelijk blijft hangen bij technologie en innovatie. Klimaatverandering is inmiddels een thema dat maatschappijbreed leeft. De tuinbouw kan er met prachtige oplossingen aan bijdragen, maar dat gebeurt nog nauwelijks. Een gemiste kans, wat hen betreft. Naar hun mening is de sector onvoldoende doordrongen van het feit dat tuinbouw niet onderdeel van het probleem is, maar juist deel uitmaakt van de oplossing.

Werken aan gezamenlijk verhaal

Bij EatThis zijn we er al langer van overtuigd dat je mensen van buiten nodig hebt om je een spiegel voor te houden en je te laten zien wat je al doet. Daarmee is ook de link naar de maatschappij te leggen, zodat de sector bij het vertellen van haar verhaal daarop kan inspelen. Als je vervolgens als tuinbouw ook in staat bent om de dialoog aan te gaan met professionals van buiten de tuinbouw, dan maak je het meteen persoonlijk. Je kunt dan werken aan een gezamenlijk verhaal dat een veel grotere impact heeft op de wereld om de tuinbouw heen.

Die boodschap kwam in ieder geval aan bij burgemeester Bouke Arends. Hij wil die klimaatverandering en de oplossingen die de tuinbouw biedt, gaan meenemen in de strategische visie van Gemeente Westland. En straks duiken studenten van Cornell University in klimaatoplossingen zoals ontwikkeld in Nederland Tuinbouwland.

Bekijk meer

Share this

Renee Snijders
Renee Snijders

management EatThis

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin