Doorgaan naar artikel

Brits Lagerhuis stemt tegen vrijhandel EU

Foto: ANP

Foto: ANP

Een belangrijke Britse stemming over brexit lijkt nadelig voor Nederlandse export.

Het Verenigd Koninkrijk zal na een brexit niet een nauwe relatie met vrij verkeer houden met de EU, zoals bijvoorbeeld Noorwegen. Dat is de uitkomst van een stemming in het Britse Lagerhuis. Dat stemde tegen een amendement op de brexitwet, waarin stond dat toegang tot de Europese Economische Ruimte (EER) een doel moet zijn bij de onderhandelingen. Gehoopt werd dat het EER-lidmaatschap het Verenigd Koninkrijk ertoe zou brengen na de brexit een nauwe band met de EU te onderhouden. Naast een harde en zachte brexit werd ook rekening gehouden met deze optie. Afzetpartijen bereiden zich al geruime tijd voor op hun positie in Engeland.

Geen Noors model

Landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn geen lid van de EU, maar wel van de EER. Ze betalen wel mee aan de EU-begroting, maar een klein deel van de Europese regels geldt niet voor hen. In ruil krijgen de landen toegang tot de interne markt.

Zo’n lidmaatschap naar ‘Noors model’ zou betekenen dat de Britten zich aan EU-wetgeving moeten houden, zonder dat ze er nog invloed op kunnen uitoefenen. Ook zou dat betekenen dat het vrije verkeer van personen, diensten en goederen binnen Europa overeind blijft. Dat zou volgens hen juist in strijd zijn met de uitkomst van het brexitreferendum.

Belangrijke stappen brexit

Het Lagerhuis stemde ook tegen een ander amendement op de Brexitwet, waarmee de regering het parlement verplicht moet inlichten over de onderhandelingen over de Europese douane-unie. Wat wel werd aangenomen, is een voorstel om het na de brexit makkelijker te maken voor vluchtelingenkinderen zonder ouders om in het Verenigd Koninkrijk met hun familie herenigd te worden.

Overwinning May

De uitkomst van de stemming is een overwinning voor premier May, die hiermee haar Brexitwet bijna ongewijzigd mag gaan uitvoeren. Dinsdag stelde May al veilig dat het parlement haar regering haar niet terug kan sturen naar de onderhandelingstafel als de uitkomst van het brexit-proces niet bevalt.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin