Bond: € 600 miljoen steun tuinbouw nu goed verdelen

16-04-2020 | Laatste update op 29-08 | |
Minister Carola Schouten overhandigt bloemen van Westlandse tuinders aan zorgpersoneel van Stichting Sonneburg. Door het wegvallen van vraag kampen kwekers met lage prijzen en een doordraai van de producten. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten overhandigt bloemen van Westlandse tuinders aan zorgpersoneel van Stichting Sonneburg. Door het wegvallen van vraag kampen kwekers met lage prijzen en een doordraai van de producten. - Foto: ANP

Bedrijven waarvoor horeca-afzet wegvalt krijgen een compensatie vergelijkbaar aan de Ehec-crisis.

Voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw komt er een omzetschaderegeling ter hoogte van 600 miljoen euro, zo maakte minister Carola Schouten woensdagavond bekend. Veel bedrijven in deze sectoren zijn door de strenge coronamaatregelen geconfronteerd met een acute vraaguitval door strengere maatregelen op de exportmarkt, of door het wegvallen van hun grootste afzetmarkt: de horeca.

Crisisteam: blij met regeling

Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam tuinbouw, is tevreden met de regeling. Uitgangspunt is dat de eerste 30 procent van de omzetderving voor ondernemers is en de overheid de resterende 70 procent van de schade voor een aanzienlijk deel compenseert. Dat komt neer op een compensatie van maximaal 49%.

Dat de steun een plafond kent en voor grote bedrijven daardoor mogelijk minder aantrekkelijk is, weet hij. “Laten we nu trots zijn op dit resultaat. Het is het totale pakket. We hebben als sector een uitzonderingspositie met een arbeidscompensatieregeling die perfect op maat is voor ons en een kredietregeling met minder kosten. Is het genoeg? We zullen zien. We gaan nu werken aan de uitvoering en zien hoe we uitkomen en hoe we zo eerlijk mogelijk verdelen.”

Steun niet voor hele sector

Voor de aardappelsector is € 50 miljoen gereserveerd. De € 600 miljoen is onderverdeeld voor sierteelt en voedingstuinbouw. De regeling lijkt speciaal gericht op telers die de horeca-afzet zien wegvallen. Voor zwakke markten als komkommer moet mogelijk nog steun uit Europa komen, verwacht Bond. Daarvoor lobbyt hij in Brussel. Ook de boerenorganisatie Copa-Cogeca lobbyt in Brussel voor extra maatregelen, maar de Europese Commissie heeft al laten weten dat het budget uitgeput is.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer