Doorgaan naar artikel

Blokhuis wijst suikertaks en btw-verlaging AGF opnieuw af

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijft tegen het verlagen van het btw-tarief op groente en fruit en tegen de invoering van een suikertaks. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over het preventie-akkoord.

GroenLinks, PvdA en PvdD dienden moties in om het btw-tarief op groente en fruit te verlagen, om hiermee de consumptie hiervan te bevorderen. Blokhuis wijst de voorstellen opnieuw af. Hij pleit voor het uitbouwen van de consumptie via de Schijf van Vijf, waarmee de verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten op de korte termijn al moet opschuiven naar 50-50 en op de lange termijn naar 60% plantaardig en 40% dierlijk. “Ik weet dat dit nog niet zo ver gaat als de PvdD graag zou zien, maar het is in ieder geval een stap in deze richting”, zegt Blokhuis. Voormalig PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten pleitte tijdens het debat voor het invoeren van een plantaardige schijf van vijf. Ook dat ziet Blokhuis niet zitten.

Niet ingrijpen in reclamebeleid

Ingrijpen in het reclamebeleid van supermarkten wil Blokhuis niet. Enkele partijen willen dat supers alleen nog producten uit de Schijf van vijf via aanbiedingen mag aanprijzen. Blokhuis benadrukt dat de hoofdroute naar een ander voedingspatroon anders is dan via prijsbeleid. Bovendien wil hij geen dwingend beleid opstellen welke aanbiedingen een supermarkt wel of niet mag doen.

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin