Doorgaan naar artikel

Blijvende verstoringen op groente- en fruitmarkt

Het coronavirus verstoort blijvend het aanbod groenten en fruit in de winkels. Handel wordt bemoeilijkt door de opstelling van kredietverzekeraars.

Dat signaleert Greenports Nederland, de netwerkorganisatie voor de tuinbouw die dient als crisisplatform. GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland zijn daarbij aangesloten. Zij waarschuwen dat het coronavirus het aanbod van verse groente en fruit in Nederland en daarbuiten beperkt. Dat komt onder andere doordat het transport van verswaren moeilijker wordt, nu veel landen in lockdown gaan.

Lees ook: Corona zet afzet en arbeid in tuinbouw onder druk

Kredietverzekering knelt

Doordat de transportmogelijkheden voor groente en fruit beperkter worden, is het ook duurder om deze producten te vervoeren. Bovendien wordt de handel bemoeilijkt door de opstelling van kredietverzekeraars die terughoudend zijn geworden om export en import te verzekeren. GroentenFruit Huis vraagt de overheid daarin een rol te spelen. Het is één van de maatregelen die de sector vraagt in een brief om noodhulp voor teelt en handel in groenten en fruit.

Andere maatregelen zoals een opkoopregeling, zijn donderdag door het Europese platform Copa-Cogeca gedaan aan de Europese Commissie. Nederlandse tuinders en coöperaties ondersteunen die aanvraag.

Steunmaatregelen passen niet

Verder stelt de sector in die brief dat de huidige steunregelingen en de borgstellingskredieten onvoldoende zijn om zwaar getroffen bedrijven overeind te houden. Zo vallen bedrijven buiten de regeling als één van onderdelen maar gericht is op horeca en catering, terwijl het bedrijf ook levert aan retail en daardoor minder geraakt wordt.

De interpretatie van de huidige steunregelingen houdt ook geen rekening met seizoensinvloeden, stelt GroentenFruit Huis. Sommige telers voor restaurants en catering lijden momenteel omzetverliezen van 40 tot 95 procent.

Promotie groente en fruit

De groenten- en fruitsector krijgt wel de kans meer promotie te doen voor groenten en fruit via de STER-boodschappen op televisie bij NPO. GroentenFruit Huis kreeg instemming voor het uitzenden van de campagneboodschap ‘Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit’. Deze verschijnt binnenkort . Een LTO-spotje draait al op tv en radio.

Meldpunt handelspraktijken

Greenports Nederland stelt een meldpunt Oneerlijke handelspraktijken in. Er zijn signalen dat er in deze crisisperiode vaker eenzijdig contracten worden gewijzigd of niet worden nagekomen, stelt de netwerkorganisatie. GroentenFruit Huis heeft niet de indruk dat dit in groente en fruit nu een groot probleem is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin