Doorgaan naar artikel

Bleker in hoogste versnelling

Bleker werd in het G&F Magazine nog als actief staatssecretaris geïnterviewd. Ondertussen werd hij demissionair en stelde hij zich kandidaat voor de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA.

Het is een jaar geleden dat Henk Bleker zich voor het eerst actief met de tuinbouw moest gaan bemoeien. U weet het nog wel, die vermaledijde Ehec-bacterie. Een jaar later hebben ze voor Ehec een medicijn gevonden. De staatssecretaris bleef zich tegelijkertijd zorgen maken over de gezondheid van de tuinbouwsector. Het medicijn tegen wat hij in het interview ‘structurele overcapaciteit’ noemt, is nog niet gevonden. “De koek groter maken.” Ja, dat zou mooi zijn. “Bij de NMa verkennen hoe tuinders afspraken kunnen maken zonder later gesodemieter krijgen.” Zou ook mooi zijn.

Maar op Blekers onverdeelde andacht en inzet kan de tuinbouw eventjes niet meer rekenen. Want hij moet nu zelf het medicijn voor het kwakkelende CDA zijn. Ten tijde van het gesprek dat Groenten & Fruit met hem had was de PVV nog net niet weggelopen van de Catshuisonderhandelingen. Maar Bleker nam in bedekte termen al wel afstand van de manier waarop de partij van Wilders omging met de belangrijkste arbeidspool van de tuinbouw: de Polen waar 93 procent van de tuinders niet meer zonder kan.

De klacht over CDA’ers die na de val van het kabinet ineens heel andere dingen roepen dan daarvoor is Bleker niet aan te wrijven. Hij blijft overtuigd van het goede werk dat het kabinet heeft kunnen doen, niet in de laatste plaats voor zijn achterban, de boeren en tuinders. Nou ja, aanzetten tot goed werk. Mocht Bleker lijsttrekker worden, dan zal hij dat werk de komende jaren als fractievoorzitter in de Tweede Kamer mogen controleren. Mocht hij terugkeren in een nieuw kabinet, dan zal dat wellicht niet weer als staatsscretaris zijn. Maar misschien wel als minister van EL&I.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin