Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘Het laatste beetje voeding moeten ze maar halen uit wat er in de grond zit’

Bij Jeroen van Leeuwen in Lepelstraat staan de tomaten er goed bij. De kop is er rond 10 september uit gegaan, en er hangen nog vier tot vijf trossen aan. In week 39 zijn de tomaten dankzij de zonnige weersomstandigeheden verder uitgedikt. “Dat heeft mooi meegeholpen. Ze zijn goed opgezweld.”
In de tweede helft van november verwacht hij de laatste vruchten er af te halen.
Er zitten wel wat Botrytis-plekken, maar toch valt de aantasting nog wel mee. Bij de plagen is een hoekje spint waar te nemen, maar de biologische bestrijders weten dit redelijk onder controle te houden.

Rustig aan
Na een voornacht van 14 graden Celsius, wordt vanaf 03.00 uur opgebouwd naar 17 tot 17,5 graden. Rond 11.00 uur gaat de temperatuur verder omhoog naar 19 graden Celsius, met de ventilatielijn daar kort boven.” “We doen geen gekke dingen, gewoon rustig aan, zodat de laatste trossen goed grof kunnen worden.”

Alleen water via druppelaars
De watergift vindt alleen nog via de druppelaars plaats. De regenleiding gebruikt hij niet meer. “Daar zijn we mee gestopt, om de grond droog te houden en zo Botrytis minder kans te geven.” Meststoffen geeft hij niet meer mee. “Die lossen nu toch niet meer op tijd op. Het laatste beetje voeding dat de planten nodig hebben, moeten ze maar halen uit wat er nog in de grond zit. We geven nu alleen nog maar water.”

Weinig groeikracht
De paprikateelt verloopt wat minder voorspoedig. “Na de luizenaanval is het gewas best goed hersteld, maar het heeft toch te weinig groeikracht. Het laatste zetsel valt daardoor tegen. Ook meeldauw valt niet meer goed onder controle te houden. We gaan dus over vier weken al stoppen.” Afhankelijk van de gewasontwikkeling in de komende tijd zal hij besluiten om de laatste vruchten rood of groen te oogsten.
Luizen blijven aanwezig, maar worden elke keer weer opgegeten door hun natuurlijke vijanden. Rupsen ziet hij heel weinig. De rupsendruk is het hele jaar door al laag.
Ook op de paprika’s wordt vrij rustig gestookt. Na een voornacht van 15 graden Celsius en een nanacht van 17 graden, gaat de dagtemperatuur naar 19 graden Celsius. Aan het eind van de dag mag die nog even doorlopen naar 21 graden, om een beetje snelheid te houden.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin