‘Binnenkort duidelijkheid over cisgenese’

21-10-2014 | Laatste update op 15-09 | |
‘Binnenkort duidelijkheid over cisgenese’

Brussel – De Europese Commissie wil binnen enkele maanden duidelijkheid hebben over de vraag of het juridisch mogelijk is plantenveredeling met behulp van de toepassing van genetische modificatie met soorteigen eigenschappen (cisgenese) toe te staan.

Dat zegt de Europese Commissie met zoveel woorden in antwoord op vragen van de Europarlementariërs Jan Huitema (VVD, Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), Peter van Dalen (ChristenUnie, Europese Conservatieven en Hervormers) en Bas Belder (SGP, Europese Conservatieven en Hervormers).

De drie Europarlementariërs vinden dat cisgenese buiten de strenge regels voor genetische modificatie (met soortvreemde eigenschappen) moet vallen.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (Efsa)  heeft  in 2012 geconcludeerd dat cisgenese even veilig is als klassieke veredeling. De Europese Commissie kijkt niet naar de conclusies van de Efsa bij de juridische analyse.

VVD’er Jan Huitema reageert verheugd op de antwoorden die de Europese Commissie heeft gegeven. Hij vindt dat de discussie over genetische modificatie wordt gedomineerd door emoties en niet is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. “De ontwikkeling van nieuwe technieken zoals cisgenese zouden juist toegejuicht moeten worden. De Europese Commissie moet nu eindelijk doorpakken.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer