Doorgaan naar artikel

‘Bij acties stijgt de vraag, maar het zakt ook zo weer weg’

foto: Bertil van Beek

foto: Bertil van Beek

Sinds half mei trekt Albert Bruins in IJsselmuiden het ras Flexine. “Ik ben tevreden over het ras, het produceert mooi kort grof lof waarvan er 3 stuks in de flowverpakking gaan. Ik merk wel dat het ras tegen het einde van zijn trekperiode zit, het kropgewicht loopt geleidelijk wat terug. We hebben nog een voorraad voor twee weken opzetten, we oogsten Flexine dus nog 5 weken. De vitaalste partijen zijn voor het laatst bewaard, dus ik denk dat het ook met die laatste Flexine wel goed komt”, verwacht Bruins eind juli. Zijn trekregime was toen bij de start 16,5 graden watertemperatuur en 16 graden lucht. Geleidelijk bouwt hij dat af naar 14 graden watertemperatuur in de laatste week en 13 graden lucht.

Proefpartijen opgezet

Na Flexine is het de beurt aan Vintor. Verder heeft Bruins nog Podium in de bewaring zitten. “We hebben drie partijen Vintor en een partij Podium. Van alle partijen hebben we nu proefjes opgezet en die zien er tot nu toe goed uit. Afhankelijk van hoe ze straks bij de oogst naar voren komen, maken we een planning voor de partijen Vintor en hoe we daar Podium inpassen. Tot nu toe heeft Podium mooi glad en gesloten lof op de bak staan.”

Ups en downs

De afzet verloopt volgens Bruins met ups en downs. “Als er acties zijn, dan stijgt de vraag en merk je dat er al snel te weinig witlof beschikbaar is. Dan schieten de dagprijzen naar €1,20 per kilo. Als de acties voorbij zijn, zakt dat zomaar weer naar 50 cent. Verder speelt op dit moment mee dat de vakanties zijn aangebroken. We hebben daar rekening mee gehouden, want we zetten op dit moment minder op dan normaal. Dat heeft ook te maken met ons personeel, waarvan een deel nu ook op vakantie is.”

Onregelmatige opkomst

De percelen met wortels die vanaf 21 mei werden gezaaid, vertonen een wisselend beeld. “Zo’n 80% is goed opgekomen, zo’n 20% staat wat ongelijker. Dat komt door de wisselende weersomstandigheden van droogte en nattigheid. Op de goede percelen staan tussen 250.000 en 270.000 planten, op de mindere percelen komen we op 220.000 tot 240.000 uit. Het verschil zit hem vooral in de onregelmatige opkomst.” Verder zijn er problemen met onkruid geweest. “Het was te nat voor een bespuiting.”

Veld dicht

Inmiddels hebben de wortels die er staan, de groei te pakken. “De temperaturen zijn nu goed en valt voldoende regen. Ze zitten qua ontwikkeling dus goed op schema, ze beginnen het veld dicht te groeien. Afhankelijk van het weer en de gewasontwikkeling is dan gewasbescherming nodig. Tot op heden is dat, los van het onkruid, nog niet aan de orde geweest.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Beheer
WP Admin