Doorgaan naar artikel

Bezoek Chinese premier met tuinbouwtintje

Mark Rutte en de Chinese premier Li Keqiang. - Foto: ANP

Mark Rutte en de Chinese premier Li Keqiang. - Foto: ANP

Het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland staat in het teken van de handel en de goede relaties.

In het kielzog van Li reizen enkele ministers en een handelsdelegatie mee. Maandag 15 oktober ontmoet Li premier Mark Rutte.

Op de 2e dag is in het Gemeentemuseum van Den Haag een handelsbijeenkomst, het China-Dutch Business Forum. In de paneldiscussie is ook Meiny Prins betrokken, directeur van technisch tuinbouwtoeleverancier Priva Group. Daar wordt gesproken over onder meer samenwerking op het gebied van hightech innovatie.
Lees verder onder de tweet

Open beleid

China voert een beleid van meer economische openheid, maar Nederlandse agrobedrijven merken dat er in de praktijk nog veel problemen zijn de Chinese markt te betreden. Nederlandse kassenbouwers en kennis- en techniekbedrijven hebben via bemiddeling van provincie Zuid-Holland en gemeente Westland wel handelscontacten en opdrachten op provincieniveau in China ontwikkeld. Het is echter de vraag of Westland evenveel in deze contacten zal blijven ontwikkelen.

‘Pragmatische relatie’

Rutte was in april nog op handelsmissie in China, de tweede economie van de wereld. Hij zei toen te streven naar een ‘open en pragmatische relatie’ met China.

Premier Li reist na dinsdag door naar Brussel. Daar is donderdag en vrijdag de Asia Europe Meeting (ASEM) onder leiding van EU-president Donald Tusk. Staatshoofden en regeringsleiders van 51 Europese en Aziatische landen komen daar naar toe.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin