Doorgaan naar artikel

Bestrijdingsmiddel dinoterb op plekken boven norm in Noord-Holland

Het bestrijdingsmiddel dinoterb, dat sinds 1998 verboden is, is in 2022 op twaalf plekken in het noorden van Noord-Holland boven de norm gemeten in het oppervlaktewater.

Dat meldt het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat eigen meetgegevens uit dat jaar heeft geverifieerd en nader geanalyseerd. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) trok eerder deze maand aan de bel over hoge concentraties van dit kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel, onder meer in natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog. Daar was in september 2022 echter sprake van een eenmalige verhoogde meting, maar over het hele jaar gezien toetste het gebied volgens het schap niet boven de norm. Maar bijvoorbeeld bij het gemaal in Polder de Drieban wel.

Ook onder meer op Texel, bij Hoorn, Assendelft, Beverwijk en Petten kwam de stof boven de norm voor. De norm (maximaal toelaatbaar risico) voor dinoterb is overigens gebaseerd op de schadelijke effecten voor dieren en planten en zegt niets over mogelijke gezondheidseffecten voor de mens.

MOB: ‘Dinoterb illegaal gebruikt’

MOB denkt dat dinoterb illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt, maar volgens het waterschap is onbekend wanneer, hoe en waarom die stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Het schap heeft een uitgebreid onderzoek naar de oorzaken en bronnen ingesteld, dat de komende maanden wordt uitgevoerd. De eerste stap daarvan was het controleren van de eigen meetgegevens. Dat is nu gebeurd. “Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, was eerder de reactie van hoogheemraad Jos Beemsterboer, verantwoordelijk voor waterkwaliteit. Pas als een mogelijke vervuiler in beeld is, kan volgens hem worden bekeken of er kan worden gehandhaafd, zoals MOB eist.

De bloembollensector heeft zelf ook aangedrongen op diepgaand onderzoek naar de bron van de vervuiling. Volgens brancheorganisatie KAVB lijkt de sector onterecht beschuldigd te worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin