Doorgaan naar artikel

Beste resultaat na normbemesting volgens KNS

Foto: Archief Groenten&Fruit

Foto: Archief Groenten&Fruit

In Nederland is de N-gebruiksnorm voor zandgrond in Noord-Brabant en Limburg 180 kilo per hectare. De norm in België bedraagt op zandgrond 225 kilo per hectare. Volgens onderzoeker Lore Lauwers Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem is die Belgische norm het gunstigst voor een optimale productie en kwaliteit.

De conclusie volgt na een bemestingsproef in het ras Krypton. De planting van 14 april 2016 stond tijdens de groei wel ruim 4 weken bloot aan overvloedige regenval. De oogst en beoordeling waren op 27 juli.

KNS-systeem

De giftgrootte voor de basis- en bijbemesting werd vastgesteld met het KNS-systeem. Daarmee wordt voorafgaand aan de bemesting de bodemvoorraad N gemeten. Naast de bemestingen volgens het KNS, lagen er plantingen met een korting en met een overdosering van 40% ten opzichte van de KNS-bemesting.

Productie en kwaliteit

Een hogere stikstofdosering gaf een donkerdere bladkleur, en wat minder slijtage en bladbreuk. De maatsortering lag voor alle objecten voornamelijk tussen 2 en 3 centimeter, met een iets grovere sortering bij KNS+40%. Dat vertaalde zich niet in een hogere productie. Bemesten volgens KNS gaf een gemiddeld stukgewicht van 281 gram, KNS+40% gaf prei van gemiddeld 272 gram (een niet significant verschil). De productie aan Flandriaprei was voor KNS en KNS+40% gelijk: 34 ton (bruto productie KNS: 38 ton/ha, KNS+40%: 37 ton/ha).

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin