Doorgaan naar artikel

‘Beoordeel Trump op zijn daden’

De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten is in Den Haag met gemengde gevoelens ontvangen. “We beoordelen hem op zijn daden”, was woensdag 9 november de officiële en bondige reactie van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken sloot zich daarbij aan.

LTO Nederland zegt in een eerste reactie dat het te vroeg is om iets te zeggen over de impact van de verkiezing van Trump. LTO gaat er vanuit dat bestaande afspraken gehandhaafd blijven. De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca wacht met een reactie. Politieke leiders benadrukken het belang van het behoud van de goede handelsrelaties met de Verenigde Staten.

Minister-president Mark Rutte zei in navolging van de Europese leiders Jeane Claude Juncker en Donald Tusk dat hij er vanuit gaat dat de langjarige samenwerking met de Verenigde Staten zal worden voortgezet. Dat is volgens Rutte onder meer nodig op het terrein van klimaatverandering en op het gebied van de handel.

TTIP uitgesteld

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, zei in een eerste reactie dat de verkiezing van Trump moeilijk kan zijn voor de relatie tussen de Verenigde Staten en de EU. Hij sprak de hoop uit dat Trump als president anders zal zijn dan Trump als campagnevoerder. Schulz vindt het belangrijk dat de Verenigde Staten niet het pad van protectionisme opgaan, wat de onderlinge handelsrelatie zou kunnen schaden. Gezien de opstelling van de republikein Trump tot nu toe, wordt het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) op de lange baan geschoven.

Trump-aanhangers vooral op platteland

De republikeinen hebben door de verkiezingen niet alleen de belangrijkste zetel in het Witte Huis. Ook de senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn in meerderheid republikeins.

Trump vond zijn aanhang vooral in buitenstedelijke gebieden op het platteland, zo blijkt uit de eerste verkiezingsanalyses. Opiniepeilers hebben de overwinning van Trump niet zien aankomen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin