Belgische veilingen bemiddelen minder samen

15-03-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Belgische veilingen verkopen minder via de koepel Lava.

Dat blijkt uit een officieel rapport van het Vlaamse ministerie van Landbouw.

Het Belgische afzetsysteem kent een gezamenlijke bemiddeling (van traditioneel een volume van circa 30%) via een Unie van Producentenorganisaties (UPO). Dat is Lava maar het instrument verandert, zo schrijft het ministerie. ‘In het geval van Lava wordt er wel een beperkt deel van de verkoop samen bemiddeld. Statutair hebben ze omschreven dat maximaal 30% van het aanbod samen bemiddeld kan worden, maar in de praktijk ligt dat percentage ruim onder de 20 en tendeert het naar slechts 10.’

Voor eigen leden

België kent vier UPO’s (Lava, European Fruit cooperation (EFC), Unigrow (BE-FR-WAL) en Freshcoop), maar Lava is de enige UPO waarbij gezamenlijk wordt verkocht. Bij de andere UPO’s (waaronder EFC met het Nederlandse Fruitmasters) staat elke producentenorganisatie in voor de verkoop van product van de eigen leden.

Freshcoop is de nieuwste UPO waarbij samenwerking wordt nagestreefd tussen Bretons en Vlaamse telers, juist op gebied van verkoop. Freshcoop is net als Lava gevestigd in Boortmeerbeek, omdat het een samenwerking is tussen Lava en een Bretonse UPO.

Bemiddelingsvolume beperkt

Volgens het Vlaamse ministerie is het niveau van bemiddeling in België beperkt. Zelfs met die maximale hoeveelheden is het Vlaamse Lava een kleinere speler naast enkele andere buitenlandse initiatieven als The Greenery en FresQ uit Nederland, of Anecoop uit Spanje, Apofruit en VOG in Italië, meldt het ministerie.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer