Doorgaan naar artikel

BayWa r.e. zet in op combinatie zonnepanelen en fruit

Het Duitse concern BayWa r.e. is twee proefprojecten gestart in Nederland waar fruitteelt plaatsvindt in combinatie met zonnepanelen. In Enspijk en Randwijk zijn installaties gebouwd van 105 kilowattpiek en 125 kWp, in combinatie met kersen en peren.

‘Fruitvoltaïsch’, zo noemt het bedrijf de combinatie van fruitteelt en zonnepanelen. Verwachting is dat dit concept goed is voor de gezondheid en de productie van de fruitbomen en tegelijk de hoeveelheid plastic afval in de fruitteelt kan verminderen. De panelen kunnen de teelt beschermen tegen schadelijke weersinvloeden en mogelijk tegen insecten en plagen. Deze proefopstellingen moeten daar meer duidelijkheid over geven.

Oostenrijk en Duitsland

Ook in Oostenrijk en Duitsland investeert BayWa r.e. in onderzoeksprojecten op dit gebied. In Oostenrijk gaat het om een project van 340 kWp met appels en steenvruchten en in Duitsland is een project van 115 kWp met frambozen. Eén zonnepaneel is goed voor ongeveer 300 Wattpiek.

Multifunctioneel gebruik van ruimte en materialen

Multifunctioneel gebruik van ruimte en materialen is volgens Stephan Schindele van BayWa van groot belang bij duurzame ontwikkeling. Er is grote vraag naar vanuit de agrosector, volgens hem. ‘Agri-P.V. combinaties brengt uitbreiding van productie van zonne-energie in lijn met landbouw en natuurbehoud.’ Er zijn wel forse investeringen voor nodig en daar is nog niet iedereen klaar voor, stelt hij ook vast.

Groenleven en met Fruit Tech Campus en Wageningen UR

In Nederland werkt Baywa r.e. met dochterbedrijf Groenleven en met Fruit Tech Campus en Wageningen UR. BayWa r.e. is een onderdeel van de Baywa Group in München. Dit is een van oorsprong agrarische coöperatie met een totale omzet van bijna € 20 miljard. Kernactiviteiten liggen op de gebieden energie, bouw en landbouw. Het is onder meer een van de grootste handelsbedrijven op het gebied van agrarische grondstoffen.

De overheden van de genoemde landen betalen mee aan de proefprojecten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin