Doorgaan naar artikel

BASF worstelt met moeilijke markt; Dupont boert beter

BASF worstelt met moeilijke markt - Foto: ANP

BASF worstelt met moeilijke markt - Foto: ANP

BASF heeft de eerste zes maanden van 2016 wat minder gewasbeschermingsmiddelen verkocht. De omzet en winst staan onder druk. De Duitse chemiereus probeert de marges op peil te houden door scherp te letten op uitgaven. Concurrent DuPont deed het beter maar verwacht wel een klap in het derde kwartaal.

Het eerste halfjaar gaf de landbouwdivisie van BASF 11% minder uit aan onderzoek en werd 21% minder geïnvesteerd. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) kwamen op €230 miljoen terwijl voor €151 miljoen is geïnvesteerd. BASF is na Syngenta en Bayer CropScience de grootste maker van gewasbeschermingsmiddelen wereldwijd. Het is een business die lijdt onder gedaalde boereninkomens, steeds hogere kosten om middelen toegelaten te krijgen en discussies over de wenselijkheid van pesticiden.

In de eerste helft van 2016 boekte BASFs landbouwdivisie een omzet van €3,2 miljard, 9% minder dan in de corresponderende periode in 2015. De omzet kreeg de grootste klap in het tweede kwartaal. De winst voor rente en belastingen (Ebit) daalde met €28 miljoen tot €94 miljoen. BASF verkocht een minder groot volume maar zegt niet precies hoe groot de daling was.

DuPont boert wel beter

Concurrent DuPont realiseerde in de afgelopen drie maanden juist stabiele resultaten met de verkoop van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. De Amerikaanse onderneming, die op het punt staat te fuseren met Dow, zag de omzet gelijk blijven op $3,2 miljard (€2,9 miljard). DuPont verkocht meer producten maar zag dit effect vooral door negatieve wisselkoersen ongedaan gemaakt.

De operationele winst steeg 12% tot omgerekend €787 miljoen.

Beheer
WP Admin